Γιώργος Κασαπίδης: Απαρχή μιας ιστορικής ημέρας η θετική έγκριση της εφαρμογής White Dragon για την ομαλή απολιγνιτοποίηση

By on 18/05/2021

Την εφαρμογή της πρότασης White Dragon και τα σημαντικά έργα κοινού Ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος του IPCEI υδρογόνου παρουσίασε στη συνέντευξη τύπου που πραγματοποίησε ο Περιφερειάρχης Δυτ. Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης την Δευτέρα 17 Μαϊου 2021. Ο Περιφερειάρχης  περιέγραψε  με ιδιαίτερα αισιόδοξα λόγια και αίσθημα επιτυχίας του εγχειρήματος την απαρχή του πράσινου υδρογόνου στη Δυτ. Μακεδονία. Απάντησε με παρρησία στους δημοσιογράφους πως η εξέλιξη αυτή και η τεχνογνωσία μπορεί να καλύψει πλήρως την απολιγνιτοποίηση σε εργασιακό, οικονομικό και ενεργειακό επίπεδο  τονίζοντας πως η συμμετοχή της περιφέρειας στην αγορά του πράσινου υδρογόνου την καθιστά περιφέρεια πρότυπο τόσο στον Ελλαδικό χώρο  όσο  και στον παγκόσμιο ιστό.

Παράλληλα, ο Περιφερειάρχης ξεκαθάρισε τον ιδιαίτερο ρόλο της Περιφέρειας και του ίδιου στην μακροχρόνια αυτή προσπάθεια για την υλοποίηση του πρότυπου σχεδιασμού της τεχνολογίας του πράσινου υδρογόνου η οποία επιφέρει λύση  στην υστέρηση της ανάπτυξης της περιοχής των προηγούμενων ετών καθώς και την κάλυψη στοχευμένων δράσεων. Μετά την έγκαιρη κατάθεση της πρότασή του στην κυβέρνηση και παρά τις οιοσδήποτε διαφωνίες υπήρξαν,  κατέθεσε επίσημα και έγκαιρα τον σχεδιασμό στην Ευρωπαϊκή επιτροπή, όπου έλαβε την υποστήριξη καθώς η Δυτ. Μακεδονία είναι ιδιαίτερη περίπτωση απολιγνητοποίησης που χρήζει το ευρωπαϊκό ενδιαφέρον και την ουσιαστική συμπαράσταση. Η πλειοψηφία των  υπουργών ήταν αρνητικοί στην νέα προοπτική του πράσινου υδρογόνου αλλά κέρδισε την υποστήριξη του πρωθυπουργού όπου στάθηκε ακρογωνιαίος λίθος για την Ευρωπαϊκή συνεργασία και την έγκριση από το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο ώστε να επιτευχθεί η πρακτική εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας. Δείχνουν να είναι θετικές οι εξελίξεις της εφαρμογής και πρότασης για το πράσινο υδρογόνο είπε ο κ .Κασαπίδης. Μπορούμε να αντλήσουμε πόρους , κεφάλαια και άλλες βοήθειες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να τις αξιοποιήσουμε και να προσελκύσουμε το παγκόσμιο ενδιαφέρον δήλωσε με έμφαση.

  Η τεχνολογία υδρογόνου καλύπτει τα προβλήματα της τηλεθέρμανσης, των μεταφορών και της ενεργειακής διάθεσης. Η νέα τεχνοτροπία και η ενεργειακή διέξοδο θα καταστεί ισόβαρο τόσο σε ζητήματα ανεργίας όσο και στην τόνωση του χαμένου εισοδήματος στην περιοχή. Ιδιαίτερα ενδιαφέρει τον κ. Κασαπίδη η κάλυψη εργασιακών θέσεων και η λειτουργία της τηλεθέρμανσης.

Δεν υπάρχει ακόμη η πλήρη τεχνογνωσία περί του εγχειρήματος κατά τον κ.Περιφερειάχη αλλά ήδη υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από επενδυτές εγχώριους και ξένους. Η πρόταση ξεπερνά τα 8 δισ € , που από μόνο του το ύψος του ποσού παρουσιάζει τη δυναμική της πρότασης. Η υλοποίηση  θα επιταχύνεται στον άμεσο χρονικό ορίζοντα και θα εξελιχθεί μέσα στις επόμενες δεκαετίες. Ο ίδιος τονίζει ότι οι εφαρμογές ξεκινάνε το 2022 , κάτι το οποίο αναφέρει ως μη αναμενόμενο καθώς κάποιοι το τοποθετούσαν για πολλές δεκαετίες αργότερα. Προσκαλεί όσους επενδυτές και επιστήμονες μπορούν να συνεισφέρουν στο εγχείρημα να έρθουν σε προσωπική επαφή μαζί του για συζητήσεις και επαφές ώστε να επανδρωθεί μια δυνατή ομάδα υποστήριξης.Για τα τεράστια μεγέθη τα οποία φαίνεται να υπάρχουν σε οικονομικό και ενεργειακό επίπεδο απαιτείται η συγκρότηση μίας ισχυρής ομάδας, θεσμικά, τεχνοκρατών και επιστημόνων. Θα υπάρξει όλη η αλυσίδα αξιών του υδρογόνου στη Μακεδονία, γεγονός το οποίο καθιστά την περιοχή ενεργειακό κέντρο. Η παραγωγή θερμικών φορτίων ως υποστήριξη των τηλεθερμάνσεων θα υποστηρίξει την παύση του λιγνίτη στον τομέα της θέρμανσης. Η χρήση του ως καύσιμο για τις μετακινήσεις είναι μια προοπτική δυνατή και για μακροπρόθεσμα βιομηχανικά σχέδια.  Από του χρόνου (2022)θα υπάρξουν απτά αποτελέσματα σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Κασαπίδη , ο οποίος τόνισε πως θα αναλάβει προσωπικά την επιτυχία της πρότασης και σε πρακτικό επίπεδο και με τη σωστή χωροθετημένη διαχείριση και οργάνωση. Η διεκδίκηση της βάσης για την δημιουργία και εγκατάσταση εργοστασίων παραγωγής των υλικών  στην περιοχή είναι στον σχεδιασμό για τα επόμενα βήματα. Επιπλέον ο κ .Κασαπίδης μίλησε για υψηλή προστιθέμενη αξία με νέες θέσεις εργασίας καλά αμειβομένων εργατών και στη βιομηχανία, όπως και στη προσέλκυση αυτοκινητοβιομηχανιών που θα χρησιμοποιούν το υδρογόνο ως καύσιμο.

Ο κ. Κασαπίδης επέμενε πως η αξιοποίηση του έντονου ήλιου, του άφθονου νερού  και της τεχνολογίας που έχει αναπτυχθεί πιά γύρω από τα ενεργειακά στη Δ. Μακεδονία θα φέρει πολλές άλλες ευχάριστες εκπλήξεις αρκεί να υπάρξει καλή οργάνωση και  η υποστήριξη της Πολιτείας.

Αυτή είναι η ιστορική ευκαιρία για άνοδο της ευημερίας των πολιτών .Ισχυρά κίνητρα δίδονται στη Μακεδονία και δελεαστικά καθώς και η νομοθεσία για το  50 % στις επιδοτήσεις για μεγάλες επενδύσεις στην περιοχή και τη στήριξη του εισοδήματος και κάλυψη των χαμένων θέσεων εργασίας με το σχεδιασμό αυτόν παρέχει ευκαιρίες.

Ο κ. Κασαπίδης ζήτησε να αναδείξουν οι πολιτικοί, οι δημοσιογράφοι και οι πολίτες  το νέο περιβάλλον και τα ευνοϊκά κίνητρα για την καινοτομία με την έλευση του πράσινου υδρογόνου και να γίνει η Δυτ. Μακεδονία μια απ’ τις σημαντικές περιφέρειες της Ευρώπης.

Βάια Λαμπροπούλου
metalignitiki.gr

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: