Β)Αναζήτηση των Τυρρηνών & της Τυρρηνίας (Δ. Μακεδονία) σε εγκυκλοπαίδειες, λεξικά και διαδίκτυο

By on 24/11/2019

Σταύρου Π. Καπλάνογλου

ΤΙ ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΤΥΡΙΣΣΑ (ΑΡΧΑΙΑΣ ΚΟΖΑΝΗΣ)
Η αρχική έρευνα για την πόλη  που υπήρχε στην θέση της Κοζάνης  από το 1600 π.Χ. (ίσως και νωρίτερα ) έως το 395 π.Χ. μας προβλημάτισε, μιας και όπως γράψαμε στο προηγούμενη δημοσίευση μας η Τύρισσα κατά τον Στ.Βυζάντιο την προϊστορική εποχη ήταν έδρα των Τυρρηνών και του Βασιλιά Έλυμου από όπου ξεκίνησε και δημιούργησε την Ελίμεια και από τον γιο του η Αιανή Αναζητώντας στην πρωταρχική έρευνα” για την αρχαία πόλη διαπιστώσαμε ότι στο 90%  οι εγκυκλοπαίδειες και τα λεξικά έγραφαν ότι η Τυρρηνία ήταν αρχαία περιοχή της Ιταλίας,που οι Ρωμαίοι την αποκαλούσαν Ετρουρία και τους κατοίκους Ετρούσκους ή Τούσκους, αλλά οι Έλληνες ,Τυρρηνία και τους κατοίκους Τυρρηνούς.”

Επισημάναμε μάλιστα ,ότι οι Ετρούσκοι ξεχώριζαν από τους άλλους κατοίκους της γύρω , διότι είχαν, εντελώς, άλλο πολιτισμό ,μιλούσαν γλώσσα που έμοιαζε με των Ελλήνων και οι ναοί τους και τα αγγεία τους δεν διέφεραν από αυτά των Ελλήνων”

4ΤΡΝ Β.jpg

ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΣΥΝΕΒΑΙΝΕ ΑΥΤΟ ΑΡΧΙΣΑΜΕ ΜΙΑ  ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΕΤΡΟΥΣΚΩΝ.
Οι κάτοικοι της Ετρουρίας στην αρχαιότητα είχαν το όνομα Ετρούσκοι ή Τυρρηνοί, ο πολιτισμός τους επικεντρώθηκε σε αμέτρητες πόλεις – κράτη τον 9ο και τον 8ο αιώνα π.χ.
Οι Ετρούσκοι ήταν κυρίαρχος πολιτισμός στην Ιταλική χερσόνησο γύρω στο 650 π.χ., ξεπέρασε τους Λίγυες και η επίδραση τους ξεπέρασε την κοιλάδα του Πάδου, έφτασε στην Καμπανία και τις Ελληνικές νότιες αποικίες ακόμα και την Σικελία.
Η Ρώμη που χωριζόταν από τους Ετρούσκους μόνο με το δάσος των Κιμινίων επηρεάστηκε σημαντικά με μια μεγάλη σειρά από Ετρούσκους βασιλείς, ο τελευταίος Ετρούσκος βασιλιάς Ταρκύνιος ο Υπερήφανος καθαιρέθηκε (509 π.χ.) και ανακηρύχτηκε η Ρωμαϊκή Δημοκρατία.
Οι Ετρούσκοι είχαν σημαντική επίδραση στην Ρωμαϊκή αρχιτεκτονική, την θρησκεία και τις τελετές λατρείας,
Ο πολιτισμός των Ετρούσκων ήταν υπεύθυνος για την εισαγωγή του Ελληνικού πολιτισμού στην Ρωμαϊκή Δημοκρατία όπως :
Οι Δώδεκα θεοί του Ολύμπου, η καλλιέργεια αμπελιών και ελαιώνων, το Λατινικό αλφάβητο, η αρχιτεκτονική με τα τόξα, το αποχετευτικό και το αρδευτικό σύστημα.
Ο Οκταβιανός Αύγουστος καθόρισε ρητά τα όρια της που ήταν ο Τίβερης, η Τυρρηνική θάλασσα, οι Απουάν και τα Απέννινα όρη, τα όρια αυτά αποτελούσαν χονδρικά την προ-Ρωμαϊκή Ετρουρία

2.png

ΠΟΙΟΙ ΗΤΑΝ  ΟΙ ΕΤΡΟΥΣΚΟΙ
Οι Ετρούσκοι ήταν ένας λαός που ζούσε στην κεντρική Ιταλία και περιελάμβανε μεγάλες γνωστές περιοχές, όπως η Τοσκάνη, η Ούμπρια, η Πίζα, η Λάτιο , η Βιτέρμπο, η Εμίλια-Ρομάνια, η Μπολόνια κ,α.
Οι  Ετρούσκοι  δεν παρουσίαζαν  φυλετική ενότητα  με τους    ‘άλλους λαούς  της  Ιταλίας και έμοιαζε περισσότερο με τους Έλληνες
Οι Ετρούσκοι έκτιζαν πόλεις σε ψηλά σημεία και γύρω τα περικύκλωναν με τοίχοι. Οι ναοί έμοιαζαν με τους Ελληνικούς ,οι ίδιοι πήραν το αλφάβητο από Έλληνες αποίκους και το μετέδωσαν στους  Ρωμαίους,Οι εκτελεστική εξουσία ανήκε αρχικά σε βασιλείς και τον 6ον αιώνα ανέλαβαν ετήσιοι άρχοντες
Ήταν γεωργοί με σημαντικά εγγειοβελτιωτικά έργα ειχαν ασχοληθει με ορυχεία σιδήρου και χαλκού άλλα και με το εμπόριο, μιμήθηκαν  την  κεραμική  τέχνη  των  Ελλήνων.
Στους  τάφους  βρέθηκαν
1  μελανόμορφα  αγγεία  πρωτότυπης τέχνης  και  πολλά  αγγεία  Ελληνικά  από  γεωμετρικά  έως  Αττικά .
2 Τα  μεταλλικά  ορειχάλκινα  και  χρυσά  αντικείμενα  συναγωνίζονται  σε  τελειότητα  τα  Ελληνικά.
3.  Αξιόλογα  είναι   και  τα  μικρά  αγαλματίδια   από  πηλό
4.  Η ακμή του Κράτους   τοποθετείται  τον 6ο π.Χ.  αιώνα και  την εποχή  αυτή κυριάρχησαν  στο  Τυρρηνικό πέλαγος  που βρίσκεται   μεταξύ  των  δυτικών ακτών  της  δυτικής Ιταλίας  και  των νησιών  Κορσικής και  Σαρδηνίας.
5.Τελος  Η  καταγωγή τους  απασχόλησε  από παλιά  τους  ιστορικούς  και πρώτος  ο  Ηρόδοτος το 450 π.Χ.  υποστήριξε  ότι  είναι  Λυδοί ( η  Λυδία βρίσκεται απέναντι  απ΄τη   Λήμνο) που  σε ακαθόριστο  χρόνο  ήρθαν  στην  Ιταλία.
6.  Ο  Ελλάνικος   ο Μυτηληναίος  λέει  ότι  είναι Πελασγοί   από  την  Ελλάδα

Η ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΩΝ ΕΤΡΟΥΣΚΩΝ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΚΑ
Οι Ετρούσκοι ήταν αρχαίοι Ιταλοί που έζησαν μεταξύ του 9ου αιώνα π.Χ. και του 1ου αιώνα π.Χ. σε μια περιοχή που ονομάζεται Etruria , αντιστοιχούσε περίπου στην Τοσκάνη , τη δυτική Ούμπρια και το βόρειο και το κεντρικό Λάτσιο , με παραστάσεις και στα βόρεια στην περιοχή Padana , στην σημερινή Emilia-Romagna , στη νοτιοανατολική Λομβαρδία και στο νότιο Βένετο , και στο νότο, σε ορισμένες περιοχές της Καμπανίας .
Η αρχαιότερη φάση του Ετρουσκικού πολιτισμού είναι ο πολιτισμός του Villanovan , ο οποίος βεβαιώνεται από τον 9ο αιώνα π.Χ. , ο οποίος προέρχεται, με τη σειρά του, από τον πολιτισμό των Προτολιλοανάνων (12ο -10ος αιώνας π.Χ. ). Ο Ετρουσκικός πολιτισμός είχε βαθιές επιρροές στον Ρωμαϊκό πολιτισμό και αργότερα συγχωνεύθηκε με αυτό στα τέλη του 1ου αιώνα π.Χ. Αυτή η μακρά διαδικασία πολιτιστικής αφομοίωσης ξεκίνησε με την παραδοσιακή ημερομηνία της Ρωμαϊκής κατάκτησης της Ετρουσκικής πόλης του Βέο το 396 π.Χ. και τελείωσε το 27 π.Χ. , το πρώτο έτος του πριγκηπάτου του Οκταβιανού , με την ανάθεση του τίτλου του Αυγούστου
.Η παρουσία τους ήταν εμφανής κατά τον 8ο π.Χ. αιώνα, και έφτασαν στο απόγειο της δόξας τους τον 6οαιωνα π.Χ.
Πολλοί ιστορικοί υποστήριξαν ότι είχαν έλθει από την Ελλάδα, ενώ υπήρχαν κάποιοι, Λατίνοι κυρίως, που επέμεναν ότι οι Ετρούσκοι ήταν αυτόχθονες κάτοικοι.
Την άποψη, αυτή, ότι δηλαδή οι Ετρούσκοι ήταν Έλληνες και προερχόταν από την Λυδία, εξέφρασαν ο ιστορικός Ηρόδοτος και άλλοι συγγραφείς, κυρίως Έλληνες, αλλά και λίγοι Λατίνοι.
Ο Ηρόδοτος γράφει ότι, οι Ετρούσκοι γνωστοί στους Έλληνες, ως Τυρρηνοί, προέρχονταν από τη Λυδία της Μικράς Ασίας.
Την ίδια άποψη εξέφρασαν, εκτός των άλλων, και ο Στράβων ,ο Ελλάνικος της Λέσβου,ο Πλούταρχος- ο οποίος μάλιστα μιλούσε για έλευση τους από τη Θεσσαλία, στην Λυδία και από εκεί στην Ιταλική χερσόνησο, κατά την προϊστορική εποχή τότε, η Θεσσαλία συμπεριλάμβανε μέρος της Ηπείρου και της Μακεδονίας] .
Είχε επικρατήσει η φήμη ότι υπήρξε μαζική μετανάστευση από τη Λυδία, υπό την ηγεσία του βασιλιά Τυρσήνου ή Τυρρηνού-μια αναγκαστική μετανάστευση, λόγω της πείνας που βίωσε, λίγο μετά τον Τρωικό πόλεμο, ο λαός της περιοχής .
Ο τότε βασιλιάς της Λυδίας χώρισε τους ανθρώπους σε δύο ομάδες και έκανε κλήρωση, ώστε η μία ομάδα να παρέμεινε στο τόπο τους και η άλλη να εγκατέλειπε τη χώρα. Ο ίδιος θα παραμείνει εκεί, και ο γιος του, του οποίου το όνομα ήταν Τυρρηνός, θα έφευγε, αναζητώντας νέο τόπο για μόνιμη εγκατάσταση, όπως και έγινε, αφού, προηγουμένως, κατασκήνωσαν στην περιοχή της Σμύρνης, για να καταλήξουν, ύστερα από πολλές περιπέτειες στην περιοχή Ούμπρια της Ιταλίας.
Στην αναζήτηση αυτή, για νέα αποικία ηγήθηκε ο γιος του βασιλέα των Λυδών, Τυρρηνός, ο οποίος έδωσε αρχικά το όνομά του στον λαό της καινούργιας αποικίας και την ονόμασε »Τυρρηνία», ενώ αργότερα ονομάσθηκε »Ετρουρία» και εκεί έζησαν από τότε. Δεν ονομάζονταν πλέον Λυδαίοι, αλλά Τυρρηνοί.

3 ΤΡΝ 3.jpg

ΤΙ ΓΡΑΦΟΥΝ ΤΑ ΛΕΞΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΕΣ
—- ΣΟΥΔΑ ή ΣΟΥΙΔΑ —
Σούδα ή Σουίδα ή Σουιδάς”, ένα   ένα από τα σημαντικότερα Ελληνικά λεξικά ή εγκυκλοπαίδειες  και αυθεντικό αντίγραφο βρίσκεται στην βιβλιοθήκη της Κοζάνης το οποίο γράφτηκε τον 10ο αιώνα μ.Χ
1 Αναφερόμενο στο λήμμα ΑΙΑΝΗ γράφει:
“1. Ίδρυσις της πόλεως
”ΑΙΑΝΗ, πόλις Μακεδονίας από Αιανού παιδός Ελύμου του βασιλέως των Τυρρηνών , μετοικήσαντος εις Μακεδονία· το εθνικόν Αιαναίος”.
“Ώστε, σύμφωνα με τας ιστορικάς αυτάς πηγές, ιδρυτής της πόλεως Αιανής υπήρξε ο ήρως Αιανός, ο υιός του επίσης μυθικού ήρωος Ελύμου, βασιλέως των Τυρρηνών που έκτισε την  πόλιν ”Ελίμεια την πρωτεύουσαν της Ελιμιώτιδος”.
2 Αναφερόμενο στην λέξη ΤΥΡΣΗΝΙΑ  και  ΤΥΡΣΙΣ
Α) Tυρσηνία=χώρα
Β) Τυρσίς=ο περίβολος του τείχους  Ξενοφών
—ΠΑΠΥΡΟΥΣ LAROUSSE BRITANNICA —
Η εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Larousse Britannica είναι μια Ελληνική εγκυκλοπαίδεια , βασισμένη στην γαλλική εγκυκλοπαίδεια Grand Larousse encyclopédique, και την Αγγλική Encyclopædia Britannica.
–Αναφερόμενη στο λήμμα  ΤΥΡΡΗΝΟΙ
Γραφει :
1.)Οι Τυρρηνοί (αρχ,) Ελληνική ονομασία των Ετρούσκων *
* Παραπέμπει στην λέξη Ετρούσκοι
2. Στην λέξη ΕΤΡΟΥΣΚΟΙ  γράφει μεταξυ άλλων:
Οι Ετρούσκοι (αυτοαποκαλούμενοι και Rasena  γνωστοί στους Λατίνους ως Tyski και Etruski και στους Έλληνες ως Τυρρηνοί ) ήταν αρχαίος λαός της Ετρουρίας στην Ιταλία ( ανάμεσα στους ποταμούς Τίβερη και Αρνό δυτικά και νότια των Απεννίνων) του οποίου ο αστικός πληθυσμός έφθασε στην ακμή του τον 6ο αιώνα π.Χ.
— Αναφερόμενη στο λήμμα ΤΥΡΡΗΝΟΣ γράφει:
Α) Τυρρηνός .Στην ελληνική και την ιταλική μυθολογία με το όνομα Τυρρηνός είναι γνωστός ένας γιος του `Αττυος  και της Καλλιθέας
Β)  Τυρρηνός Είναι γιος του ήρωα Ηρακλή και της Ομφάλης,
Γ)   Τυρρηνός  Είναι γιος του Τηλέφου και της Ιέρας, συνεπώς αδελφός του Τάρχωνος,
Ο Τήλεφος στην ελληνική μυθολογία ήταν ήρωας της Τεγέας, γιος του Ηρακλή και της    Αύγης από παράνομο έρωτά τους ,    οπότε ο Τυρρηνός συγκαταλέγεται στους Ηρακλείδες
Στην Ιταλία, ο Τάρχωνας αναφέρεται ως αδελφός του Τυρρηνού.
Στην Ιταλική μυθολογία με το όνομα Τάρχωνας (Τάρχων) ή Τάρκωνας (Τάρκων) είναι   γνωστός ένας ήρωας των Τυρρηνών, ο οποίος ίδρυσε και έδωσε το όνομά του στην ετρουσκική πόλη Ταρκυνία ή Ταρχώνιο
Δ) Τυρρηνός   Σύμφωνα με τον Διονύσιο τον Αλικαρνασσέα , ο Τυρρηνός ήταν αδελφός του Λυδού.  Ο Τυρρηνός ταξίδεψε από τη Λυδία μαζί με τη σύζυγό του Σαρδώ στην Ιταλία, όπου και εγκαταστάθηκαν. Εκεί έγινε βασιλιάς του λαού που πήρε το όνομά του (Τυρρηνοί), ενώ έδωσε το όνομά του και στη χώρα.
Αμφότεροι υπήρξαν οι μυθικοί ιδρυτές της ετρουσκικής ομοσπονδίας των 12 πόλεων.
—-Η ΔΟΜΗ  —
Μια αξιόλογη Ελληνική εγκυκλοπαίδεια
Στο λήμμα ΤΥΡΡΗΝΙΑ έγραφε :
Α)  Τυρρήνια η περιοχή της βόρειας Ιταλίας
Στο λήμμα ΤΥΡΡΗΝΙΚΟΣ έγραφε:
Β) Τυρρηνικός( η ,ο ) που αναφέρεται στην Τυρρηνία η στους Τυρρηνούς, αρχαίους κατοίκους της Ιταλίας
— ΠΑΙΔΕΙΑ —
Μια εξίσου αξιόλογη Ελληνική εγκυκλοπαίδεια
Στο λήμμα  Τυρρηνοί μας παρέπεμπε Βλ. λέξη Ετρούσκοι
Οπου έγραφε
Α)Τυρρηνοί η Ετρούσκοι ”Ένας από τους πιο σημαντικούς λαούς της προρωμαικής  Ιταλίας
— ΕΛΛΗΝΟ ΑΓΓΛΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ  Henry George Liddell, Robert Scott, .—
Το Ελληνικό αγγλικό λεξικό που καταγράφει μια άλλη άποψη εκδόθηκε και  στην Νέα Υόρκη το 1854  και έκτοτε  ακολούθησαν και άλλες εκδόσεις και γράφει :
Α) ΤΥΡΡΗΝΟΙ
Οι Τυρρηνοί (Ιταλία) λαός καταγόμενος από τους Τυρρηνούς (Μακεδονία)που κατοίκησε Στην  Ιταλική χερσόνησο
Β) ΤΥΡΡΗΝΟΙ
Οι Τυρρηνοί (Μακεδονία ) προελληνικός Πελασγικός λαός της Δυτικής Μακεδονίας

***Και οι σύγχρονες διαδικτυακές εγκυκλοπαίδειες επιμένουν στην ίδια σχεδόν άποψη
ΤΥΡΡΗΝΙΑ ΚΑΙ ΤΥΡΡΗΝΟΙ βρισκόταν στην Ιταλία

1 TRN.jpg

——ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ——–

—  Ελληνική, ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ —
Η Τυρρηνία ή Ετρουρία ήταν αρχαία χώρα της Ιταλικής χερσονήσου η οποία
1.Από μεν το λαό που κατοικούσε αυτή ονομαζόταν Ρασίννες ή Ροζέννες
2. Από δε τους Ρωμαίους «Ετρουρία» ή «Τουσκία» και
3.Από τους Έλληνες και μερικούς Λατίνους συγγραφείς «Τυρρηνία».
Ετρουρία
Η Ετρουρία ή Τυρρηνία ήταν αρχαία χώρα της Ιταλικής χερσονήσου η οποία από μεν το λαό που την κατοικούσε ονομαζόταν «Ρασίννες» ή «Ροζέννες» από δε τους Ρωμαίους «Ετρουρία» ή «Τουσκία» και από τους Έλληνες και μερικούς Λατίνους συγγραφείς «Τυρρηνία».
Τυρρηνοί
Με το όνομα Τυρρηνοί μπορεί να αναφέρονται:
1.   Οι Τυρρηνοί εξώνυμο προελληνικών φύλων που συνδέεται με τους Ετρούσκους.
2.  Οι Ετρούσκοι, λαός στην Ιταλική χερσόνησο.

— Αγγλική, Wikipedia —
Οι Τυρρηνικοί ή οι Τυρσένιοι ( Ιωνικός : Τυρσενοί Τουρσένιοι , Δωρικός : Τυρνάνοι Τουρσανόι ) είναι ένα εξώνυμο που χρησιμοποιούν οι Έλληνες συγγραφείς για να αναφερθούν σε έναν μη ελληνικό λαό .
Ενώ οι αρχαίες πηγές έχουν ερμηνευθεί με διάφορους τρόπους, μια θεωρία αναγνωρίζει τους Τυρσένους με τους Ετρουσκικούς , Ραίτι και Λημνικούς πολιτισμούς, οι γλώσσες των οποίων έχουν ομαδοποιηθεί ως Τυρσίνια βασισμένες σε έντονες ομοιότητες στις γραπτές γλώσσες τους.
και
–Wikipedia ΡΩΣΣΙΚΗ —
Τυρρηνοί – ή όρος που χρησιμοποιείται από τους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς για να δηλώσει κάποιες ελληνικές φυλές που ζουν στην Ελλάδα (ιδιαίτερα ο Ηρόδοτος που ονομάζεται Pelasgians και στη συνέχεια Tyrrhene). Ξεκινώντας από τους VI – V αιώνες π.Χ. ε. αυτός ο όρος συνδέεται αναμφισβήτητα με τους Ετρούσκους , όπως αποδεικνύεται από τις δίγλωσσες επιγραφές.
Tyrrhen
Tyrrhen – ένας χαρακτήρας, ένας επώνυμος της αρχαίας Ελληνικής μυθολογίας.
TRS (tursha)
Σύμφωνα με τον IM Dyakonov , οι κάτοικοι του TRS (tursha) από τους « Λαούς της θάλασσας » αντιστοιχούν στο tiersen.(Τυρρηνούς)
Τυρρηνικό πέλαγος
Το Τυρρηνικό πέλαγος είναι το όνομά του από τους Τυρχενούς.
ΠΡΩΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΑ ΛΕΞΙΚΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΕΣ
Η αρχική πληροφόρηση από τα περισσότερα λεξικά και εγκυκλοπαίδειες που είδαμε ότι Τυρρηνία βρίσκεται στην Ιταλία και οι Τυρρηνούς της Ιταλίας είναι ένας αυτόχθων λαός αμφισβητείται
1 Η εμφάνιση του λαού των Ετρούσκων ή Τυρρηνών στην Ιταλία ανάγεται ουσιαστικά στον 9ο αιώνα π.Χ
2. Η δημιουργία της Ελίμειας στην Δ.Μακεδονία και στην συνέχεια της Αιανής κατά τον Στ.Βυζάντιο ανήκει στην προϊστορική εποχη.Μάλιστα ο Κ.Σιαμπανόπουλος στο βιβλίο του Αιανη την προσδιορίζει στα 50 χρόνια μετά τον Τρωικό πόλεμο που οι ιστορικοί κατέληξαν ότι έγινε το 1180 π.Χ.
3 .Η Τύρισσα ,όπου κάποτε βρισκόταν  η έδρα των Τυρρήνων με βάσει τα αρχαιολογικά ευρήματα των ανασκαφών 1948-1962  πρέπει να έζησε από το 1600 π..έως το 395 μ.Χ.
4. Αν λάβουμε υπόψιν το ΕΛΛΗΝΟ ΑΓΓΛΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ  Henry George Liddell, Robert Scott,  κ.α  ”Οι Τυρρηνοί (Ιταλία) λαός καταγόμενος από τους Τυρρηνούς (Μακεδονία) που κατοίκησε στην Ιταλική χερσόονησο.
5 Αν λάβουμε υπ΄όψιν την Ρωσική WIKIPEDIA
Τυρρηνοί – όρος που χρησιμοποιείται από τους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς για να δηλώσει κάποιες Ελληνικές φυλές που ζουν στην Ελλάδα (ιδιαίτερα ο Ηρόδοτος που ονομάζονται Πελασγοί και στη συνέχεια Τυρρηνοί ..

ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ
Στις επόμενες δημοσιεύσεις θα δούμε τις αναφορές στις λέξεις Τυρρηνός.Τυρρηνοί,Τυρρρηνία ,Τυρσηνία,Τυρσηνοί και άλλες σχετικές, σε κείμενα αρχαίων ιστορικών,  αλλά κυρίως στην Ελληνική μυθολογία μια και η περίοδος ακμής της Τυρρηνίας και των Τυρρηνών στην Ελλάδα βρισκόταν στην Προϊστορική εποχή ,τότε που δεν υπήρχε καταγεγραμμένη ιστορία, αλλά από στόμα σε στόμα (παράδοση) τα γεγονότα και οι σημαντικοί άνθρωποι περνούσαν στις επόμενες γενιές ,φυσικά πολλές φορές με υπερβολές ή αλλοιώσεις

 

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.