Αφιέρωμα στην επέτειο της Επανάστασης του 1821 στο 16ο τεύχος του ηλεκτρονικού περιοδικού της Βουλής

By on 23/03/2021

Αφιερωμένο στην Ελληνική Επανάσταση είναι το 16ο τεύχος του ηλεκτρονικού περιοδικού της Βουλής που αναρτήθηκε σήμερα στον Ιστότοπο του Κοινοβουλίου. Παρουσιάζεται επίσης η ιστορική ταπισερί με θέμα τη «Σχολή των Αθηνών», που κοσμεί το Περιστύλιο της Βουλής με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την εθνική παλιγγενεσία. Πρόκειται για ένα έργο που απεικονίζει την ομώνυμη τοιχογραφία του Ραφαήλ στο Αποστολικό Μέγαρο του Βατικανού και παραχωρήθηκε στη Βουλή από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης Richard Ferrand, στο πλαίσιο της Έκθεσης για τα 200 χρόνια από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης.  

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει σειρά άρθρων όπως  οι μάχες κατά την Επανάσταση του 1821 που είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία του ελληνικού κράτους, οι πρώτοι διοικητικοί και πολιτικοί θεσμοί, αλλά και τη συμβολή των γυναικών στον Αγώνα του ’21 και το ρόλο που διαδραμάτισαν σπουδαίες προσωπικότητες του γυναικείου φύλου. 

Στο ίδιο αφιέρωμα υπάρχει ένα άρθρο για τα επαναστατικά τραγούδια των Ελλήνων από τον Ρήγα έως την Επανάσταση καθώς επίσης και για τις φορεσιές των Ελλήνων στην επικράτεια πριν και μετά από τον αγώνα για την απελευθέρωση. 

Στον τρέχον τεύχος του ηλεκτρονικού περιοδικού μπορεί να διαβάσει κανείς άρθρο για τον διαχρονικό ρόλο των Ευζώνων όπως αυτός αποτυπώνεται στο βιβλίο των Γ. Μυλωνά και Β. Νικόλτσιου, αλλά και για τη Νέα Εθνική Πινακοθήκη στην οποία θα περιηγηθούν την παραμονή της 25ης Μαρτίου οι ξένοι ηγέτες που θα βρίσκονται στην Αθήνα.

Στην πρόσφατη πρωτοβουλία της Βουλής, στο πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς της, αναφέρεται το ρεπορτάζ για την υπογραφή σύμβασης για την ανέγερση πεζογέφυρας κι ενός ασθενοφόρου ανελκυστήρα, στο νοσοκομείο «Σωτηρία». 

Περιλαμβάνεται επίσης ρεπορτάζ για την αντιμαχία μεταξύ Κ. Μητσοτάκη και Αλ. Τσίπρα και τις αντιδράσεις των εκπροσώπων των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης, με αφορμή τα ζητήματα της βίας και της πανδημίας, για τη σύμβαση του δημοσίου με την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός, καθώς και τις διαφορετικές απόψεις που εκφράστηκαν στην αρμόδια Επιτροπή με αφορμή την πρόταση της κυβέρνησης για το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης.  

Η βελτίωση της ποιότητας των μετακινήσεων των πολιτών, που υποσχέθηκε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, η εξασφάλιση πόρων για τη στήριξη της κοινωνίας και της οικονομίας μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η ταχύτερη διεκπεραίωση της εκδίκασης των υποθέσεων είναι τρία ακόμη θέματα στο πλαίσιο του νομοθετικού έργου, που αναφέρονται στις σελίδες του 16ου τεύχους. 

Υπάρχει επίσης ρεπορτάζ για την κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας Ελλάδας και Ισπανίας και για τη συνεδρίαση της Διεθνούς Γραμματείας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας.

Τέλος η στήλη «Επίλογος και Εικόνα» καταγράφει τη  βραχύβια πορεία της εφημερίδας «Ελληνική Σάλπιγξ», της πρώτης εφημερίδας που κυκλοφόρησε στην απελευθερωμένη Καλαμάτα για να στηρίξει την Ελληνική Επανάσταση.

Όπως σε όλα τα τεύχη, οι αναγνώστες μπορούν να ανατρέξουν στο πρόγραμμα του Τηλεοπτικού Σταθμού της Βουλής για τις επόμενες δύο εβδομάδες και να πληροφορηθούν τη δραστηριότητα των βουλευτών στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου. 

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: