Αρώνια – Aronia Melanocarpa Chokeberries (Aronia melanocarpa)

By on 08/01/2022

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΟΦΕΛΗ & ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

Σταύρου Π. Καπλάνογλου Γεωπόνου

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Η αρώνια είναι ένας εντυπωσιακός φυλλοβόλος θάμνος που καλλιεργείται κυρίως για τους βρώσιμους και θεραπευτικούς καρπούς του, οι οποίοι θεωρούνται σπάνια υπερτροφή.

Οι καρποί, που παραμένουν πάνω στο φυτό ακόμα και μέσα στο χειμώνα, κάνουν την αρώνια εκτός από πολύτιμο φαρμακευτικό φυτό και μια εξαιρετική επιλογή για το διακοσμητικό κήπο. Εύκολα προσαρμόσιμη σε διάφορες συνθήκες,

ΣΥΤΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ

Συνομοταξία: Αγγειόσπερμα

Ομοταξία: Δικοτυλήδονα

Τάξη : Rosales

Οικογένεια: Rosaceae

Γένος: Aronia

Είδος: A. melanocarpa

Διωνυμικό όνομα Αρώνια μελανόκαρπα

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΟΦΕΛΗ

.Η αρώνια είναι μια καλλιέργεια θρεπτικών φρούτων που προσφέρει εξαιρετικά υψηλή ποσότητα υγιεινών στοιχείων με τη μορφή αντιοξειδωτικών, βιταμινών, μετάλλων και θρεπτικών συστατικών. Ενώ υπάρχει ακόμη πολλή έρευνα που πρέπει να διεξαχθεί σχετικά με το φρούτο και τα οφέλη του, αυτή τη στιγμή κατατάσσεται ως ένα από τα οκτώ κορυφαία στην κατηγορία των σούπερ φρούτων.

Διατροφική αξία (ανά 100 gr)
(Source: USDA National Nutrient data base)

Ενέργεια 47 Kcal 2.5%
Υδατάνθρακες 9.6 g 7%
Πρωτεΐνη 1.4 g 2.5%
Ολικά λιπαρά 0.5 g 2%
Χοληστερόλη 0 mg 0%
Διαιτητικές ίνες 5.3 g 14%
Βιταμίνες
Φυλλικό 25 µg 6%
Βιταμίνη A 214 IU 7%
Βιταμίνη C 21 mg 35%
Βιταμίνη E 1.17 mg 8%
Βιταμίνη K 19.8 µg 17%
Ηλεκτρολύτες
Νάτριο 1 mg 0%
Κάλιο 162 mg 3%
Μέταλλα
Ασβέστιο 30 mg 3%
Σίδηρος 0.62 mg 8%
Μαγνήσιο 20 mg 5%
Μαγγάνιο 0.646 mg 32%
Ψευδάργυρος 0.53 mg 5%
Φυτό- θρεπτικά συστατικά
Καροτίνη -α 0 µg —
Καροτίνη -ß 128 µg —
Λουτεϊνη-ζεοξανθίνη 118 µg —

Αρώνια: Ποια είναι η θρεπτική της αξία;
Οι καρποί της αρώνιας είναι, όπως τα περισσότερα μούρα, πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά συστατικά, και συγκεκριμένα σε ανθοκυανίνες και προκυανιδίνες τα οποία αποτελούν και τα δραστικά συστατικά των μύρτιλων και του εκχυλίσματος σταφυλιού. Οι ανθοκυανίνες έχουν επιδείξει αντιφλεγμονώδη, αντικαρκινική και κυτταροπροστατευτική δράση, βοηθώντας στην αντιμετώπιση της συστηματικής φλεγμονής που σχετίζεται με διάφορες χρόνιες παθήσεις όπως ο διαβήτης, οι καρδιοπάθειες και η παχυσαρκία.

Η αρώνια έχει, μάλιστα, τη δεύτερη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ανθοκυανίνες συγκριτικά με όλα τα μούρα (2πλάσιο ολικό φαινολικό περιεχόμενο συγκριτικά με τα βατόμουρα, 4πλάσιο συγκριτικά με τα μύρτιλλα και 10πλάσιο συγκριτικά με τις φράουλες).

Περιέχουν

Εκτός από τις πολυφαινόλες, οι καρποί της αρώνιας περιέχουν πληθώρα βιοδραστικών συστατικών όπως βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, καροτενοειδή και πηκτίνες, τα οποία όλα συντελούν στις επιδράσεις του καρπού στο σώμα και την υγεία. Ο παρακάτω πίνακας συνοψίζει τα κυριότερα θρεπτικά συστατικά που εμπεριέχονται στον χυμό των καρπών της αρώνιας.

Όσον αφορά τη θερμιδική τους αξία, 100γρ αποξηραμένων καρπών αρώνιας αποδίδουν 375kcal.

Η μερίδα, επομένως, των καρπών που αντιστοιχεί σε μία μερίδα φρούτου ισοδυναμεί με περίπου 15γρ (ή περίπου 1/3 του φλιτζανιού).

ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

Η αρώνια φαίνεται να κατέχει μια ιδιαίτερη θέση ανάμεσα σε όλα τα είδη μούρων στα οποία αποδίδονται προστατευτικές ιδιότητες όσον αφορά την υγεία, χάρη στο πολύ υψηλό φαινολικό της περιεχόμενο.

Ενδεικτικά, η συστηματική πρόληψη μούρων Αρώνια μπορεί να:

–Δίνει ζωτικότητα & ενέργεια

Αυξήσει την ενέργεια και τη ζωτικότητα του σώματος, μειώνοντας νευρικές διαταραχές, την κόπωση, και αναπλάθοντας τους μύες και τους ιστούς.

–Προλαβαινει την γήρανση του δέρματος
Επιβραδύνει την γήρανση του δέρματος από οξειδωτικούς παράγοντες όπως η υπεριώδης ακτινοβολία, το κάπνισμα, η μόλυνση του περιβάλλοντος κλπ.
– Αρτηριακή πίεση

Ομαλοποιήσει την αρτηριακή πίεση, καταπολεμώντας την υπέρταση. Η κατανάλωση 50ml χυμού 3 φορές την ημέρα, έχει βρεθεί ευεργετική σε κλινικές δοκιμές Προλάβει και αντιμετωπίσει μια σειρά από καρδιαγγειακά νοσήματα λόγω της αντιλιπιδικής και αντιφλεγμονώδους δράσης των φλαβονοειδών

– Φλεγμονές

Μειώσει χρόνιες φλεγμονές

–Διαβητης

Έχει αντιδιαβητική δράση, μειώνοντας την ποσότητα της γλυκόζης που κυκλοφορεί στο αίμα

–Παγκρεατίτιδα
Έχει πιθανή αποτελεσματικότητα έναντι της παγκρεατίτιδας

– Σκλήρυνση κατά πλάκας

Έχει θετική επίδραση στην σκλήρυνση κατά πλάκας

–Μνήμη

Μπορεί να βελτιώσει την μνήμη [

– Καρκίνος της μήτρας

Βοηθήσει την θεραπεία του καρκίνου της μήτρας

–Ανοσορρύμθιση

Βοηθήσει στην ανοσορρύμθιση

–Αλλεργίες

Έχει υποαλλεργικά αποτελέσματα. Oι φλαβονοειδείς φαινολικές ενώσεις και το καφεϊκό οξύ έχουν αντιοξειδωτική δράση και βοηθούν τον οργανισμό σε διάφορα είδη των αλλεργιών.

–Κρυολόγημα κ.α.
Καταπολεμήσει το κοινό κρυολόγημα, τον ιό της γρίπης, τον σταφυλόκοκκο και την Escherichia Coli

– Ουρολοιμώξη

Καταπολεμήσει ουρολοιμώξεις

–Θυρεοειδής

Παρέχει υψηλή περιεκτικότητα σε ιωδίου για την καλή λειτουργία του θυρεοειδούς.

–Ουροποιητικό σύστημα
Αντιμετωπίσει τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος

– Γαστρίτιδα
–Βοηθήσει σε γαστρίτιδα και αλλοιώσεις του βλεννογόνου του στομάχου

– Οφθαλμοί

Βοηθήσει στην καλή υγεία των ματιών από εκφυλιστικές παθήσεις

– Ηπατική λειτουργία

Ενισχύσει την καλή ηπατική λειτουργία

– Αντιθρομβωτική δράση

Έχει αντιθρoμβωτική δράση κατά της συγκόλλησης αιμοπεταλίων

Προστατέψει από αιμορραγίες

– Έχει αντικαρκινική δράση

Προστατέψει από την εμφάνιση καρκίνου στο παχύ έντερο

– -Χοληστερόλη

Μειώσει την χοληστερόλη

–Έντερο

Βοηθήσει στην καλή εντερική λειτουργία λόγο των πρεβιοτικών και φυτικών ινών που περιέχουν (16,9γρ./100γρ. αποξηραμένου καρπού).

– Ραδιενέργεια
Προστατεύσει τους οργανισμούς από την ραδιενέργεια, λόγω της ιδιαίτερης περιεκτικότητας τους σε πεκτίνη, που την απορρόφα. Γι’ αυτό τον λόγο χορηγείται σε εργάτες πυρηνικών εργοστασίων και κοσμοναύτες, πριν και μετά τις διαστημικές τους αποστολές, στις Ανατολικές χώρες της Ευρώπης και στην πρώην ΕΣΣΔ

–Φυσικές χρωστικές
Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως φυσικές χρωστικές σε τρόφιμα με τις αντιοξειδωτικές δράσεις των ανθοκυανίνων

ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ
Όταν λαμβάνεται από το στόμα Η κατανάλωση χυμού Αρώνιας η λήψη εκχυλίσματος Αρώνια ως φάρμακο είναι ασφαλής για τους περισσότερους ενήλικες.

– Αλλεργίες

Αν και δεν έχουν υπάρξει αναφορές για παρενέργειες μετά την κατάποση, καθώς πρόκειται για φυτική ουσία, ενδέχεται να υπάρχουν ορισμένες αλλεργικές αντιδράσεις σε μερικούς ανθρώπους.

– Δυσκοιλιότητα – διάρροια

Οι παρενέργειες από τον χυμό chokeberry είναι σπάνιες, αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν δυσκοιλιότητα ή διάρροια.

– Εγκυμοσύνη και θηλασμός:

Δεν υπάρχουν αρκετές αξιόπιστες πληροφορίες για να γνωρίζουμε εάν το chokeberry είναι ασφαλές για χρήση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού. Μείνετε στην ασφαλή πλευρά και αποφύγετε τη χρήση.

– Διαβήτης:

Το Chokeberry μπορεί να μειώσει το σάκχαρο στο αίμα.

Προσέξτε για σημάδια χαμηλού σακχάρου στο αίμα (υπογλυκαιμία) και παρακολουθήστε προσεκτικά το σάκχαρό σας εάν έχετε διαβήτη και χρησιμοποιείτε chokeberry.

– Αλληλοεπιδράσεις φαρμάκων

*Φάρμακα για την πήξη του αίματος

Η Αρώνια μπορεί να επιβραδύνει την πήξη του αίματος.

Η λήψη Αρώνιας μαζί με φάρμακα που επίσης επιβραδύνουν την πήξη μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες για μώλωπες και αιμορραγία. Ορισμένα φάρμακα που επιβραδύνουν την πήξη του αίματος περιλαμβάνουν ασπιρίνη, κλοπιδογρέλη (Plavix), δικλοφενάκη (Voltaren, Cataflam, άλλα), ιβουπροφαίνη (Advil, Motrin, άλλα), ναπροξένη (Anaprox, Naprosyn, άλλα), δαλτεπαρίνη (Fragmin), ενοξαπαρίνη (Lovenox) , ηπαρίνη, βαρφαρίνη (Coumadin) και άλλα.

*Φάρμακα για το διαβητη

Τα φάρμακα για το διαβήτη (αντιδιαβητικά φάρμακα) αλληλεπιδρούν με την Αρώνια Η Αρώνια μπορεί να μειώσει το σάκχαρο στο αίμα.

Τα φάρμακα για τον διαβήτη χρησιμοποιούνται επίσης για τη μείωση του σακχάρου στο αίμα. Η λήψη Αρώνιας μαζί με φάρμακα για τον διαβήτη μπορεί να προκαλέσει πτώση του σακχάρου στο αίμα πολύ χαμηλό. Παρακολουθήστε προσεκτικά το σάκχαρό σας. Η δόση του φαρμάκου για τον διαβήτη μπορεί να χρειαστεί να αλλάξει. Ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τον διαβήτη περιλαμβάνουν γλιμεπιρίδη (Amaryl), γλυμπουρίδη (DiaBeta, Glynase PresTab, Micronase), ινσουλίνη, πιογλιταζόνη (Actos), ροσιγλιταζόνη (Avandia), χλωροπροπαμίδη (Diabinese), γλιπιζίδη (Glucotrol), τολβουταμίδη (O) .

*Φάρμακα για το συκώτι

Η Αρώνια μπορεί να μειώσει το πόσο γρήγορα το συκώτι διασπά ορισμένα φάρμακα. Η λήψη της Αρώνιας μαζί με ορισμένα φάρμακα που διασπώνται από το συκώτι μπορεί να αυξήσει τις επιδράσεις και τις παρενέργειες ορισμένων φαρμάκων.

*Φάρμακα για το ήπαρ

Φάρμακα που αλλάζουν από το ήπαρ

Ορισμένα φάρμακα αλλάζουν και διασπώνται από το ήπαρ αν συγχρόνως λαμβανεται η Αρώνια

Ορισμένα φάρμακα που αλλάζουν από στο ήπαρ περιλαμβάνουν λοβαστατίνη (Mevacor), κετοκοναζόλη (Nizoral), ιτρακοναζόλη (Sporanox), φεξοφεναδίνη (Allegra), τριαζολάμη (Halcion) και πολλά άλλα. Το Trabectedin (Yondelis) αλληλεπιδρά με την Αρώνια .

Η τραμπεκτεδίνη (Yondelis) αλλάζει και διασπάται από το ήπαρ. Η Αρώνια μπορεί να μειώσει πόσο γρήγορα το συκώτι διασπά την τραμπεκτεδίνη. Η λήψη chokeberry μαζί με τραβεκτεδίνη μπορεί να αυξήσει τις επιδράσεις και τις παρενέργειες της τραβεκτεδίνης

ΠΡΟΣΟΧΗ

Η κατάλληλη δόση Αρώνια εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως η ηλικία του χρήστη, η υγεία του και πολλές άλλες συνθήκες. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν αρκετές επιστημονικές πληροφορίες για τον προσδιορισμό του κατάλληλου εύρους δόσεων για το chokeberry.

Λάβετε υπόψη ότι τα φυσικά προϊόντα δεν είναι πάντα απαραίτητα ασφαλή και οι δόσεις μπορεί να είναι σημαντικές.

Βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε τις σχετικές οδηγίες στις ετικέτες των προϊόντων και συμβουλευτείτε τον φαρμακοποιό ή το γιατρό σας ή άλλο επαγγελματία υγείας πριν από τη χρήση.

Όσοι χρησιμοποιούν αρώνια συνιστάται να επικοινωνήσουν με το γιατρό τους εάν υποψιάζονται ότι η αρώνια είναι η αιτία οποιασδήποτε ενόχλησης.

 

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: