Αρχαιολογικά ευρήματα στην πόλη της Κοζάνης 1817-1992 (VIDEO) Σταύρου Π.Καπλάνογλου

By on 21/01/2019

Στην περιοχή της Κοζάνης προϋπήρχαν μικροί οικισμοί προ της δημιουργίας της σύγχρονης   πόλης που εντοπίζεται χρονολογικά  στο 1432 μ.Χ, στους τελευταίους δηλαδή Βυζαντινούς χρόνους.

Στον Άγιο  Αθανάσιο όπου και η παλιότερη εκκλησιά ,στην θέση Τρίδενδρο όπου είναι σήμερα ο Άγιος Κωνσταντίνος , στο Σιόπατο όπου είναι η Αγ. Κυριακή  Δυτικά της Κοζάνης.

Αξιόλογες πληροφορίες για την ύπαρξη αρχαιολογικών ευρημάτων στην πόλη δεν υπήρχαν μέχρι της αρχές του 19 ου αιώνος

Όμως από τότε αρχαιότητες  της προϊστορικής μέχρι της Βυζαντινής περιόδου έχουν ανακαλυφθεί κατά καιρούς σε πολλά σημεία της πόλης.

Πρώτος έγραψε γι’ αυτές  ο Π Λίουφης στο βιβλίο Ιστορία της Κοζάνης που τυπώθηκε το 1924  για την περιοχή του Αγ, Κωνσταντίνου.

Έγραφε

΄΄ Ευρέθησαν αρχαιότητες παρά την θέσιν Τρίδενδρον , Βαλάνειον, βωμός, ερείπια οικοδομημάτων μέχρι της θέσεως Ζαμάρα (Τζαμάρα )΄΄

Από το 1924 μέχρι το 1948  είχαν βρεθεί σε διάφορα σημεία της πόλης διάφορες ,ανάγλυφα ή κτερίσματα ή ολόκληρα αγγεία που παρέπεμπαν  στην Ρωμαϊκή εποχή, στους κλασσικούς χρόνους , αλλά ακόμη και στην προϊστορική εποχή.
Όμως το 1948  κατά την διάνοιξη της οδού Φιλίππου ανατολικά της Κοζάνης ανακαλυφθήκαν αρχαίοι τάφοι και ,ακολούθησαν ανασκαφές που απεκάλυψαν μια ολόκληρη νεκρόπολη.Τα ευρήματα να παρέπεμπαν στην Μυκηναϊκή περίοδο ,  την εποχή του Σιδήρου έως και τα χρονιά  του Φιλίππου του Β΄.

Η δική μας δυνατότητα για την ύπαρξη των  αρχαιοτήτων στην πόλη στηρίζεται κυρίως στην υπάρχουσα βιβλιογραφία, σε ότι έχει  γραφεί καιρούς στον τοπικό τύπο και στα πρακτικά του πρώτου συνεδρίου για την τοπική ιστορία της Κοζάνης που έγινε το 1992 ,δυστυχώς η επαγγελματική  μας ιδιότητα , άσχετη με την σχετική επιστήμη , αγνοεί τυχόν ευρήματα στην πόλη μετά την χρονολογία αυτή.

Αυτό δεν μας εμπόδισε να βγάλουμε τα δικά μας συμπεράσματα , βλέποντας τα ευρήματα να είναι διασπαρμένα μέσα στην πόλη και μάλιστα να βρισκόταν στα όρια της πόλης που υπήρχε μέχρι 1960  χρονολογία που αρχίζουν να ανεγείρονται πολυκατοικίες  και να εξαφανίζεται ότι υπήρχε μέσα στην γη.

Η κοινή μας  λογική έλεγε ότι σίγουρα υπήρχε  πόλη στην αρχαιότητα στην θέση της Κοζάνης , το όνομα ήταν άγνωστο . Τολμήσαμε να το αναζητήσουμε έχοντας προφανώς στην σκέψη το ρητό ”ο τολμών νικά ”

Και βέβαια δεν ήμασταν οι πρώτοι που σκεφτήκαμε την πιθανή ύπαρξη πόλης στην θέση αυτή.

Κάτι τέτοιο το είχαν σκεφτεί και δημοσιοποιήσει  πολύ πριν από μας , άλλοι εφοδιασμένοι με περισσότερες γνώσεις , και γι΄ αυτούς θα αναφερθούμε στην επόμενη δημοσίευση .

Σήμερα δείτε το video με την προ 7ετιας εκπομπή μας που παρουσιάσαμε τις αρχαιότητες της πόλης της Κοζάνης , αλλά και αυτές που βρέθηκαν σε πολύ κοντινή απόσταση από αυτή.

5α ΤΥΡΙΣΣA-ΑΡΧΑΙΑ ΚΟΖΑΝΗ -ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΣΤ.ΚΑΠΛΑΝΟΓΛΟΥ

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: