giapraki.com

Απαξίωση φορέων και κοινωνίας από το σχέδιο νόμου για την ¨Δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση¨

Έληξε χθες 19-10-2021 η διαβούλευση επί του Σχεδίου Νόμου (Σ/Ν) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τον εύηχο τίτλο ¨Δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση και ρύθμιση ειδικότερων ζητημάτων απολιγνιτοποίησης¨. Το συγκεκριμένο νομοθέτημα είναι ξεκάθαρα ένα τεχνοκρατικό κείμενο υπερβολικά λεπτομερούς ρύθμισης τυπικών διαδικασιών και προκλητικής απουσίας ουσιαστικών θεμάτων. Η προφανής παρατήρηση είναι ότι από όλο το κείμενο απουσιάζουν 3 λέξεις-έννοιες κλειδιά οι λέξεις «κοινωνία», «αυτοδιοίκηση» και «Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας».

Η απαξίωση των τοπικών εκλεγμένων θεσμικών οργάνων, των τοπικών ακαδημαϊκών δομών αλλά κυρίως η απαξίωση της τοπικής κοινωνίας είναι εξόφθαλμη. Δεν είναι μόνο ο ελάχιστος χρόνος των έξι ημερών που το Σ/Ν τέθηκε σε διαβούλευση, δεν είναι το γεγονός ότι καμία από τις προτάσεις διοικητικής δομής των τοπικών φορέων δεν συμπεριλήφθηκε σε αυτό αλλά είναι η αίσθηση αναχρονιστικής κηδεμονίας, ελιτισμού και αδιαφορίας που αποπνέει για τον τόπο, γεγονός που δεν επέτρεψε στους συντάκτες του να προβλέψουν ούτε καν ένα παράρτημα των νεοσύστατων δομών τους για την Δυτική Μακεδονία, την πρώην ενεργειακή καρδιά της χώρας.

Και τα εύλογα ερωτήματα που προκύπτουν είναι:

Αντί όλων των παραπάνω έχουμε την ίδρυση μιας νέας εταιρίας, της «Μετάβαση ΑΕ». 

Και η ΔΕΗ πού βρίσκεται σε όλο αυτό; Η ΔΕΗ που επί 71 συναπτά έτη λειτούργησε προνομιακά στην περιοχή μας, που πήρε και έδωσε, είναι η  μεγάλη κερδισμένη και επομένως καθίσταται πλέον ακόμη μεγαλύτερο φιλέτο για τον οποιοδήποτε επίδοξο επενδυτή προκύψει από την ιδιωτικοποίησή της αφού: 

Δεν μας προξενεί εντύπωση το γεγονός ότι δεν υφίσταται πλέον η έννοια του Παρατηρητηρίου για τη δίκαιη μετάβαση, που υπήρξε δίκαιο αίτημα όλων των τοπικών φορέων, αλλά υποκαθίσταται με μια υπηρεσιακή δομή μειωμένων αρμοδιοτήτων με τον τίτλο Τμήμα Παρακολούθησης στόχων.

Μετά από όλα αυτά η Κίνηση πρότεινε στο Δημοτικό Συμβούλιο την αποστολή κοινής επιστολής εκ μέρους όλων των παρατάξεων στην οποία θα καταδεικνύονταν λακωνικά και ξεκάθαρα η αντίθεση του ανώτατου θεσμικού οργάνου του Δήμου Κοζάνης στην υποβάθμιση και απαξίωση του τόπου μας και θα προτείνονταν η απόσυρση του σχεδίου νόμου συνολικά γιατί δεν ανταποκρίνεται τόσο ηθικά όσο και ουσιαστικά στις ανάγκες αλλά και στις υποχρεώσεις απέναντι σε ένα τόπο που στήριξε για 71 χρόνια, με μεγάλο τίμημα, τον εξηλεκτρισμό και την πρόοδο αυτής της χώρας. Δυστυχώς η απόφαση της Δημοτικής Αρχής ήταν να συμμετάσχει σε αυτή την προσχηματική διαδικασία. 

Συμφώνα με πρόσφατο άρθρο της Καθημερινής η «Μετάβαση ΑΕ» προσιδιάζει στην «Αθήνα 2004» όσον αφορά τις διευκολύνσεις και το εύρος αρμοδιοτήτων. Δυστυχώς όμως όπως όλοι γνωρίζουμε η «Αθήνα 2004» διοργάνωσε μεν επιτυχημένους αγώνες αλλά άφησε πίσω της κουφάρια και χρέη. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα συμβεί το ίδιο και στην περίπτωση της Δυτικής Μακεδονίας και δεν θα καταλήξουμε σε μερικά χρόνια να διαπιστώσουμε ότι ¨η εγχείρηση πέτυχε, ο ασθενής απεβίωσε¨ γιατί σε αυτή την περίπτωση ο ¨ασθενής¨ είναι ο τόπος μας και το διακύβευμα το μέλλον μας.

 

Κοζάνη 21/10/2021

Για την Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη Τόπος να Ζεις»

Exit mobile version