Ανοικτή Επιστολή Νο 6ι: Η ανάπτυξη και η πρόοδος της Δυτικής Μακεδονίας είναι υποχρέωση όλων

By on 17/08/2020

Μετά το lockdown της Πανδημίας του COVID-19 άρχισε να εφαρμόζεται πλέον στην Ελλάδα η διαδικασία Διαχείρισης προς την «ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ» σχετικά γρήγορα.

Στη Δυτική Μακεδονία όμως «Η ΜΕΤΑΛΙΓΝΙΤΙΚΗ ΕΠΟΧΗ» εδώ και 20 χρόνια βρίσκεται σε «ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ» και  παρά το γεγονός ότι δια στόματος Πρωθυπουργού ανακοινώθηκε η λήξη της μονοκαλλιέργειας του λιγνίτη και η μετάβαση της περιοχής στην ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ, ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΣΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ, ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ κλπ εξακολουθεί να προκαλεί στους κατοίκους της το αίσθημα της ανασφάλειας  καθώς  και του φόβου της φτωχοποίησης και του αβέβαιου μέλλοντος

Προκειμένου όμως να εξαλειφθούν τα αρνητικά συναισθήματα και να μετατραπούν σε θετικούς οιωνούς απαιτείται  απ’ όλους τους πολίτες της Περιφέρειας, υπευθυνότητα προσπάθεια, επιμονή, υπομονή, ιδέες, προτάσεις, θέσεις . Πρέπει ν αποφασίσουμε εμείς. Εμείς που βιώσαμε τα θετικά και αρνητικά  της μονοκαλλιέργειας  του Λιγνίτη εδώ και 70 χρόνια . Εμείς και όχι οι άλλοι. Και σημειώνουμε ότι δεν περισσεύει κανένας.

Οι Τριακόσιοι της Πλατείας Συντάγματος και οι Αρμόδιες Υπηρεσίες των Βρυξελλών, οφείλουν ν αποφασίσουν, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα,  με πρωταγωνιστή τις θέσεις των Τοπικών Παραγόντων. Αυτοί   με τη σειρά τους οφείλουν να μεταφέρουν   τις πραγματικές θέσεις-αγωνίες- προτάσεις  των απλών πολιτών, μετά από ένα πραγματικό δημοκρατικό διάλογο μαζί τους. Στην προσπάθεια αυτή τα ΜΜΕ δημιούργησαν ΥΠΟ ιστοσελίδες στις οποίες συμπεριέλαβαν  και  τις εργασίες μας  για μελέτη, και προβληματισμό απ’ όλους.  Ταυτόχρονα εμείς τις τοποθετήσαμε στην ιστοσελίδα μας :

«Η Πολιτεία της Ουτοπίας» thomasgkatzoflias.wordpress.com

 με τεκμηριωμένες προτάσεις :

  • Για την ΔιαμόρφωσηΑποκατάσταση Περιβάλλοντος, Αξιοποίηση των πρώην Εργοταξίων Ορυχείων και Ατμοηλεκτρικών Σταθμών (ΑΗΣ) στην Δυτική Μακεδονία και η Ιστορία της ΔΕΗ στην  Περιοχή μας και σε όλη την Χώρα
  • Για την Αξιοποίηση και πρόοδο στην Δυτική Μακεδονία περιλίμνια και εντός των τεχνιτών λιμνών Πολυφύτου, Ιλαρίωνος και όχι μόνο και η ιστορία τους διαχρονικά
  • Για μια ολοκληρωμένη Ανάπτυξη της Δυτικής Μακεδονίας: ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
  • Για την παροχή Νοσηλείας στην Δυτική Μακεδονία Α’, Β’, Γ’ βαθμού και η Ιστορία της
  • Συνεχείς ενημερώσεις , προτάσεις σχετικά για την Μεταλιγνιτική Εποχή με στόχους τεκμηριωμένους για την Ανάπτυξη και Πρόοδο της Δυτικής Μακεδονίας στις Κεντρικές (Αθηνών και Βρυξελών) και Τοπικές Εξουσίες (Αυτοδιοίκηση Α και Β βαθμού-Επιμελητήρια-Πανεπιστήμια-Εργατικά Κέντρα κλπ.) , σε Παγκόσμιους Οργανισμούς και Ιδρύματα εντός και εκτός της χώρας
  • Προτάσεις για συμμετοχή και άλλων Κρατών εξαιτίας οφειλών τους (Γερμανικές Αποζημιώσεις και οφειλές) στο Ελληνικό Κράτος, για την Ανάπτυξη και Πρόοδο της Μεταλιγνιτικής Εποχής στην Δυτική Μακεδονία και η Αλληλογραφία που υποβάλλαμε με την Γερμανική Πρεσβεία………..

 

Στόχος να ακολουθήσει ένας επίκαιρος εποικοδομητικός διάλογος  με κρίσεις, επικρίσεις, αποδοκιμασίες, επιδοκιμασίες, συμφωνίες, διαφωνίες, προτάσεις κλπ.. Δεν είναι απαραίτητο να συμφωνούμε όλοι. Κάνουμε έκκληση να κοινοποιείτε σε όλους τους φίλους  τις εργασίες μας, εφόσον σας ενδιαφέρουν, ώστε να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα τελικό πλειοψηφικό αποτέλεσμα με θέμα:  ΤΙ ΠΡΟΣΔΟΚΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΤΑΛΙΓΝΙΤΙΚΗ ΕΠΟΧΗ  η οποία προήλθε από πολλούς παράγοντες: ΦΥΣΙΚΟΥΣ, ΤΕΧΝΙΤΟΥΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ,ΠΕΡΙΒΑΝΤΟΛΛΟΓΙΚΟΥΣ  κλπ. ????

Στους επόμενους μήνες η Κεντρική εξουσία της Πολιτείας θα εκθέσει τις θέσεις της και θα καλέσει σε δημόσιο διάλογο τους πολίτες πάνω στους προβληματισμούς που θα προκύψουν από τις τοποθετήσεις και τα ψηφίσματα που θα προταθούν. Σε αυτό το κάλεσμα, όπως κάναμε κι’ άλλες φορές (βλέπε τους αποδέκτες στις εργασίες μας), θα καταθέσουμε και εμείς μία συλλογική θέση, αφού λάβουμε και επεξεργαστούμε και πάλι  τις δικές σας θέσεις.

Θωμάς Γκατζόφλιας

Φωτεινή Χατζάρα

ΚΟΖΑΝΗ 13-8-2020

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Μετά την παρούσα επιστολή θα ακολουθήσει και θα δημοσιευθεί στους επόμενους μήνες  συγκεκριμένη εργασία στην οποία θα παρουσιάσουμε τεκμηριωμένα και  θα προτείνουμε τους πρώτους άμεσους στόχους, ώστε να αντιμετωπίσουμε τα θέματα που προκύπτουν με την  ημερομηνία λήξης της μονοκαλλιέργειας του Λιγνίτη, όπως έχει διακηρύξει η Ελληνική  Κυβέρνηση δια του στόματος του Πρωθυπουργού κου Κυριάκου Μητσοτάκη σε Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για το περιβάλλον.

Η ανάλυση της εργασίας θα εμπεριέχει το θεματολόγιο :

– Μεταλιγνιτική Εποχή: Προτάσεις για την άμεση  ανάπτυξη της Δυτικής Μακεδονίας -Συμμετέχουν : Δύο νέα Νομικά Πρόσωπα, δύο νέα Εργοτάξια,

δύο συλλογικές εισηγήσεις- προτάσεις των τοπικών Φορέων, ένα Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. (2+2+2+1)

-Η διαχρονική  πορεία της ΔΕΗ , των εργαζομένων και ειδικά  των κατοίκων των όμορων δήμων και γενικά της Δυτικής Μακεδονίας στα Ορυχεία, στα Εργοτάξια , στα Εργοστάσια,.

Η Παραπάνω εργασία θα δημοσιευθεί στα ΜΜΕ για διαβούλευση με τους πολίτες και θα αποσταλεί:

-Στην Ελληνική Βουλή

-Στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου

-Στα  Κόμματα της Ελληνικής Βουλής

-Στην Διαβούλευση του Νομοσχεδίου που θα κατατεθεί για την Μεταλιγνιτική Εποχή στην Δυτική Μακεδονία.

-Στον Κύριο Frans Timmermans (Εκτελεστικός αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία)

– Στην Κυρία Elisa Ferreira  Επίτροπο (Συνοχής και μεταρρυθμίσεων)

-Στον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη

-Στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη

-Στην Αυτοδιοίκηση Α και Β βαθμού της Δυτικής Μακεδονίας

-Στα επιμελητήρια όλων των επαγγελμάτων της Δυτικής Μακεδονίας

-Στους Ιατρικούς Συλλόγους της Δυτικής Μακεδονίας

-Στα Εργατικά Κέντρα της Δυτικής Μακεδονίας

-Στην Παγκόσμια Τράπεζα και σε  Ιδρύματα που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τα προκύπτοντα από τη λήξη της μονοκαλλιέργειας του λιγνίτη ζητήματα.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: