Ανακοίνωση του ΣΕΕΕΝ Δυτικής Μακεδονίας για την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το έκτακτο προσωπικό της ΔΕΗ

By on 11/07/2019

Μετά την επιτυχημένη πανελλαδική κινητοποίηση του κλάδου Μεταλλωρύχων στις 13/6/2019 για την υπογραφή νέας κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (Σ.Σ.Ε) η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας (ΟΜΕ) μαζί με τα πρωτοβάθμιά σωματεία συνέχισε την διεκδίκηση της εφαρμογής της ισχύουσας ΣΣΕ σε χώρους εργασίας όπως οι σταθμοί παραγωγής (ΑΗΣ) που δεν εφαρμόζεται καθόλου. Στα πλαίσια αυτά πραγματοποιήθηκε 3μερης συνάντηση μετά από αίτηση διενέργειας συμφιλιωτικής διαδικασίας της ΟΜΕ προς τον υπουργό Εργασίας όπου συμμετείχαν η ΟΜΕ, το ΣΕΕΕΝ Πελοποννήσου και το ΣΕΕΕΝ Δυτικής Μακεδονίας και εκπρόσωποι της ΔΕΗ Α.Ε. 

Στην ουσία η ΔΕΗ αρνείται να εφαρμόσει την ΣΣΕ στους εργαζόμενους στις εργολαβίες στα ορυχεία και σε όλο το έκτακτο προσωπικό στους ΑΗΣ και κωλυσιεργεί στην καταβολή των αναδρομικών. 

Μετά από συζήτηση και τις έντονες αντιρρήσεις της ΔΕΗ να εφαρμόσει την σύμβαση σε ορισμένους χώρους που δεν θεωρεί ότι είναι εξορυκτική η δραστηριότητα, καθώς και την δήλωση αδυναμίας και αναρμοδιότητας ελέγχου των εργολάβων ως προς την τήρηση της ΣΣΕ στους εργολαβικούς εργαζόμενους, αποφασίστηκαν τα κάτωθι από όλες τις πλευρές:

  1. Η εργοδοτική πλευρά και οι εργαζόμενοι να καταθέσουν εγγράφως όλα τα επιχειρήματα, προκειμένου να εξεταστούν από τις νομικές υπηρεσίες του υπουργείου η νομιμότητα των αντιρρήσεων της ΔΕΗ.
  2. Παρά την μέχρι τώρα κωλυσιεργία, η ΔΕΗ να αναγνωρίσει και να δώσει όλα τα αναδρομικά στους εργαζόμενους από τις 20/2/2019 που ανακηρύχτηκε από το Υπουργείο Εργασίας ως κλαδική και υποχρεωτική για όλο τον κλάδο.
  3. Στους εργαζόμενους που ανήκουν στο Σωματείο Εργαζομένων Ενέργειας Πελοποννήσου να δοθούν αναδρομικά από τις 24/2/2019, όπου και εγγράφτηκε το Σωματείο επίσημα στην δύναμη της ΟΜΕ.
  4. Να δοθεί μια διασταλτική ερμηνεία της ΣΣΕ για ειδικότητες όπως, των τεχνιτών οχημάτων οι οποίοι να πληρώνονται όπως στην κατηγορία 5 της σύμβασης.

Συνάδελφοι, ες

Η μάχη που δόθηκε στις 13/6 ήταν ένα δύσκολος αγώνας σε συνθήκες απελευθέρωσης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και έγινε ένα βήμα ώστε να εφαρμοστεί η ΣΣΕ μόνο στους 8μηνίτες στα ορυχεία. Τη μάχη της 3ωρης στάσης εργασίας που πάρθηκε από την ΟΜΕ το ΣΕΕΕΝ την έδωσε μόνο του στο ΛΚΔΜ. Καλέσαμε τα 2 Εργατικά Κέντρα Κοζάνης και Πτολεμαΐδας να πάρουν απόφαση συμμετοχής στην 3ώρη στάση όμως γύρισαν προκλητικά την πλάτη τους στους εργαζόμενους επιβεβαιώνοντας για ακόμα μια φορά τον κυβερνητικό και εργοδοτικό τους ρόλο. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να είναι σε αγωνιστική ετοιμότητα τόσο για την εφαρμογή των κλαδικών ΣΣΕ όσο και για την υπογραφή νέας για την οποία η ΟΜΕ είναι σε διαπραγμάτευση με τον Σύνδεσμο Μεταλλορύχων Ελλάδας ΣΜΕ. 

Τίποτα δεν χαρίζεται, όλα κατακτιούνται με αγώνες!

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: