Ανακοίνωση για Προϋπολογισμό – Τεχνικό Πρόγραμμα – Τέλη φωτισμού & καθαριότητας

By on 09/01/2021

Μετά την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2021 ο οποίος μπροστά στη νέα βαθιά καπιταλιστική κρίση, η οποία διαδέχτηκε την προηγούμενη φορτώνει νέα βάρη στις πλάτες του λαού. Ψηφίστηκε και από το Δήμο Εορδαίας δια περιφοράς ο προϋπολογισμός, το τεχνικό πρόγραμμα και τα τέλη φωτισμού και καθαριότητας,

 Η φοροληστεία του λαού θα συνεχιστεί και τον επόμενο χρόνο τόσο από το κεντρικό κράτος όσο και από τους δήμους. Η αύξηση των έμμεσων και άμεσων φόρων κατά 4,95 δις ευρώ θα έπρεπε να φέρει και αύξηση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ), δηλαδή την κρατική επιχορήγηση. Βλέπουμε όμως από τον κρατικό προϋπολογισμό να επιχορηγούνται οι δήμοι και οι περιφέρειες με 2,5 δις ευρώ ενώ η μισθοδοσία των εργαζομένων και των αιρετών προϋπολογίζεται στα 2,6 δις ευρώ. Στο δήμο Εορδαίας για το 2021 συγκεκριμένα τα έσοδα από ΚΑΠ είναι 6,144,917€ και οι μισθοδοσίες εργαζομένων και αιρετών είναι 8,660,290€ και 1,197,913€ αντίστοιχα.

Επομένως στους δήμους δεν αποδίδονται όσα προβλέπει ο νόμος και η δημοτική αρχή δεν τα διεκδικεί με αποτέλεσμα να πορεύεται με τα “ίδια έσοδα”. “Ίδια έσοδα” είναι φόροι, τα τέλη, τροφεία και το κάθε λογής “χαράτσι” που βάζει ο δήμος με την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών και έρχονται να προστεθούν στους φόρους που βάζει το κράτος και τους οποίους κατά 95% πληρώνουν οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, τα λαϊκά στρώματα. Όπως αποδεικνύεται και από την εκτέλεση του προϋπολογισμού σταθερά αυτοί οι φόροι μεγεθύνονται.

Στο Τεχνικό Πρόγραμμα δεν προβλέπεται κανένα νέο έργο, παρά μόνο κάποια συνεχιζόμενα, μικροεπισκευές και μελέτες. 

Παρόλο που τα μισά νηπιαγωγεία στεγάζονται σε ισόγεια πολυκατοικιών με άθλιες υποδομές και επικίνδυνα για την υγεία και ασφάλεια των μαθητών και μάλιστα με υψηλά ενοίκια, στο Τεχνικό Πρόγραμμα αναφέρεται γενικά ανέγερση νηπιαγωγείων. Πόσα και πού δεν αναφέρεται. Επιβάλλεται η ανέγερση τουλάχιστον 7 νηπιαγωγείων με σύγχρονα και ασφαλή κτίρια.

Το προηγούμενο διάστημα γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικού του 2ου ΕΠΑΛ βρίσκονταν σε κινητοποιήσεις για την ανέγερση κτιρίου. Στο Τεχνικό Πρόγραμμα μπορεί να γίνεται πρόταση για ένταξη στο ΠΕΠ Δυτ. Μακεδονίας ΕΣΠΑ 2014-2020, όμως πολύ φοβόμαστε ότι θα έχει την ίδια τύχη την πρόταση της προηγούμενης δημοτικής αρχής καθώς δεν εντάχθηκε ποτέ στο συγκεκριμένο πρόγραμμα κι αυτό γιατί τα λεφτά του ΕΣΠΑ παρόλο που προέρχονται από την άγρια φορολογία των κρατών μελών της ΕΕ, η ΕΕ επιλέγει που θα χρησιμοποιηθούν. Ως γνωστών τα έργα που ικανοποιούν της λαϊκές ανάγκες αλλά δεν βγάζουν κέρδη για το κεφάλαιο δεν είναι επιλέξιμα.

Τα αντιπλημμυρικά έργα  επί της ουσίας λείπουν από το σχεδιασμό, είναι είτε συνεχιζόμενα προηγούμενων ετών όπως στον Περδίκκα είτε μελέτες. Γενικά κι αόριστα λέει ότι θα γίνουν αντιπλημμυρικά έργα από το πρόγραμμα “Αντ. Τρίτσης”. Πουθενά δεν αναφέρεται που θα γίνουν έργα πχ στο Δροσερό που το προηγούμενο καλοκαίρι οι παραγωγοί είδαν τη σοδειά τους να καταστρέφεται ολοκληρωτικά εξαιτίας της απουσίας αντιπλημμυρικών έργων.

Τα τέλη καθαριότητας μπορεί να μην αυξήθηκαν όμως έχουν υψηλό συντελεστή και 1,99 το τ.μ είναι από τα ακριβότερα πανελλαδικά. Μιλάμε για μια περιοχή η οποία είναι πρωταθλήτρια στην ανεργία, η απολιγνιτοποίηση θα επιδεινώσει την κατάσταση, τα παρατεταμένα περιοριστικά μέτρα συμβάλλουν στο κλείσιμο καταστημάτων. Οι μισθοί και οι συντάξεις έχουν υποστεί μειώσεις πάνω από 40%, οπότε ουσιαστικά είναι αύξηση. Να σημειώσουμε ότι με το συντελεστή 3,3 το τ.μ. πληρώνουν οι τράπεζες και τα πολυκαταστήματα που έχουν τεράστια κέρδη και το ίδιο και οι μικροεπαγγελματίες που δίνουν τη μάχη για την επιβίωση. Ζητάμε την μείωση τους μέχρι την οριστική κατάργησή τους.

Αυξημένα θα είναι και τα τέλη για την διαχείριση των απορριμάτων η οποία να θυμίσουμε ότι γίνεται με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) από το 2017. Ο δήμος Εορδαίας για το 2021 καλείται να πληρώσει 1,490,000€ από 615,000 που πλήρωνε το 2016. Τα τέλη για τα σκουπίδια θα αυξάνονται συνεχώς όσο θα μειώνεται η κρατική επιδότηση. Στα παραπάνω θα προστεθεί το ήδη ψηφισμένο χαράτσι από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ “υγειονομικό τέλος ταφής” που θα φθάσει μέχρι τα 65€ τον τόνο.

Η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε τόσο το Τεχνικό Πρόγραμμα και τα τέλη ηλεκτροφωτισμού όσο και τον Προϋπολογισμό. Παρών ψήφισε η παράταξη της κας Τερζοπούλου και η παράταξη του κου Κοκκινίδη ψήφισε το Τεχνικό Πρόγραμμα και Λευκό στον Προϋπολογισμό.

Με την αρνητική ψήφο που δώσαμε δεν κρίναμε αν η παρούσα δημοτική αρχή κατάρτισε έναν Προϋπολογισμό στα πλαίσια των δυνατοτήτων που της έδωσε η μειωμένη κρατική επιχορήγηση (62% από το 2010), αλλά αν ικανοποιούνται οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Αν οι άνεργοι, οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα έχουν πρόσβαση στον πολιτισμό και στον αθλητισμό. Αν τα παιδιά μας φοιτούν σε σύγχρονα και ασφαλή κτίρια, αν έχουν παρθεί όλα εκείνα τα μέτρα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής, αντισεισμικής προστασίας. Αν όλα τα παιδιά έχουν θέση σε παιδικό σταθμό χωρίς να πληρώνουν. Αν προβλέπεται μείωση μέχρι και την πλήρη κατάργηση των δημοτικών τελών και φόρων. Αν οι εργαζόμενοι θα έχουν μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα σε όλες τις υπηρεσίες του δήμου. Αν έχουμε μια δημοτική αρχή που να διεκδικεί αυτά που τις ανήκουν κι αυτά που πρέπει να έχουν οι εργαζόμενοι και να ζουν με αξιοπρέπεια οι ίδιοι και οι οικογένειές τους και όχι με τα “ψίχουλα”.

Διεκδικούμε:

  • Πλήρη κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών των δήμων, που θα προέρχεται από αύξηση της φορολόγησης στο 45% του μεγάλου κεφαλαίου, από τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, από την αύξηση του ΦΠΑ στα είδη πολυτελείας.
  • Μόνιμη σταθερή εργασία, προσλήψεις προσωπικού για τις διευρυμένες ανάγκες που προκύπτουν. Κατάργηση της απαγόρευσης των προσλήψεων.
  • Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων, για σύγχρονες κτιριακές κοινωνικές εγκαταστάσεις που καλύπτουν όλο το φάσμα των προνοιακών, αθλητικών και πολιτιστικών αναγκών.

 

Καλούμε το λαό της Εορδαίας να δυναμώσει τους αγώνες του το 2021 και να βάλει στο επίκεντρο την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του.

 

Παρασκευή 08/01/2021

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: