Αναβίωσε το έθιμο των Αναστενάρηδων στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ – VIDEO)

By on 21/01/2020

Τα χειμερινά Αναστενάρια πραγματοποιήθηκαν σήμερα στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης προς τιμήν του Αγίου Ευθυμίου.

Τα Αναστενάρια είναι το πιο σημαντικό λαϊκό δρώμενο από όσα τελούνται σήμερα στην Ελλάδα και από τα σημαντικότερα παγκοσμίως. Αποτελούν πολιτιστική κληρονομιά που έφεραν οι πρόσφυγες της Ανατολικής Ρωμυλίας και συγκεκριμένα από το χωριό Κωστί, όταν οι κάτοικοι αψηφώντας τον κίνδυνο μπήκαν στον ναό Κωνσταντίνου και Ελένης να σώσουν τις ιερές εικόνες και βγήκαν ανέπαφοι από τις φλόγες.

Ο Σύλλογος «Τα Αναστενάρια του Λαγκαδά» πραγματοποιεί Αναστενάρια τρεις φορές το χρόνο: στις 20 Ιανουαρίου, στις 21 – 23 Μαΐου προς τιμήν των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και στις 27 Ιουλίου, στη μνήμη του Αγίου Παντελεήμονος.

Τα Αναστενάρια Λαγκαδά πραγματοποιήθηκαν από τον σύλλογο «Τα Αναστενάρια του Λαγκαδά» στο κονάκι του συλλόγου που βρίσκεται στην οδό Σαρρή 13, στον οικισμό Παπακυριαζή (δίπλα στον ιερό ναό Αγ. Παντελεήμονος). Στην πυροβασία συμμετείχε όλη η οικογένεια Γκαϊτατζή, που πραγματοποιεί το έθιμο από γενιά σε γενιά και τηρείται με απόλυτο σεβασμό στην παράδοση.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δήμου Λαγκαδά, της ΔΗΚΕ Λαγκαδά και υποστηρίζεται από την Ομοσπονδία Συλλόγων Ανατολικής Ρωμυλίας – Βόρειας Θράκης (ΠΟΣΑΡ).

Η μεγαλύτερη εκδήλωση των Αναστενάρηδων του Λαγκαδά πραγματοποιείται στις 21-23 Μαΐου, όπου συγκεντρώνει κάθε χρόνο πλήθος επισκεπτών από Ελλάδα και εξωτερικό που έρχονται να παρακολουθήσουν από κοντά το μοναδικό φαινόμενο της πυροβασίας πάνω σε πυρακτωμένα κάρβουνα και να γνωρίσουν το έθιμο και την ιστορία του.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο του wepost.gr

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα στέκονται και υπαίθριες δραστηριότητες

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα στέκονται και κείμενο

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα στέκονται, νύχτα και υπαίθριες δραστηριότητες, κείμενο που λέει "wepost.gr"

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, στέκεται και νύχτα

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, στέκεται και υπαίθριες δραστηριότητες, κείμενο που λέει "wepost.gr"

Η εικόνα ίσως περιέχει: άτομα στέκονται, νύχτα, φωτιά, υπαίθριες δραστηριότητες και κείμενο

wepost.gr

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: