- Συνελήφθη 61χρονος ημεδαπός για καλλιέργεια -4- δενδρυλλίων κάνναβης και κατοχή ναρκωτικών στην πόλη της Καστοριάς
- Συνελήφθη άμεσα από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αστυνομίας Γρεβενών 52χρονος αλλοδαπός για κλοπή χρηματικού ποσού -2.500- ευρώ από σταβλική εγκατάσταση σε περιοχή των Γρεβενών
- Συνελήφθη 22χρονος ημεδαπός στην πόλη των Γρεβενών, για παραχάραξη νομίσματος και παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών και περί όπλων
- Ενημερωτικά φυλλάδια τροχαίας και σχολικά προγράμματα με σελιδοδείκτες διανεμήθηκαν σήμερα από αστυνομικούς Υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας σε μαθητές Δημοτικών Σχολείων και γονείς
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Καλούνται όλοι οι Κοζανίτες να υποδεχθούν την ολυμπιακή φλόγα στην πλατεία Νίκης.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΛΑΜΠΑΔΗΔΡΟΜΙΑ ΤΟΡΙΝΟ 2006 ΑΦΙΞΗ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 1- 12 -2005 στις 5:30 ΠΛΑΤΕΙΑ ΝΙΚΗΣ
Από οκτώ χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας θα περάσει η Ολυμπιακή Φλόγα κατά την διάρκεια της λαμπαδηδρομίας επι Ελληνικού εδάφους για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τορίνο 2006 Οι συνολικά 534 λαμπαδηδρόμοι θα διασχίσουν μέσα σε 10 ημέρες 2006 χιλιόμετρα ? αριθμός καθαρά συμβολικός- περνώντας από 69 δήμους 18 νομούς της χώρας, όπου θα ανάψουν 45 βωμούς. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ολυμπιακή λαμπαδηδρομία που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στο εσωτερικό της χώρας επί τη ευκαιρία Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.
Το ονειρικό λοιπόν ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας σε αριθμούς περιλαμβάνει:
659.open20h
28/11/2005 at 00:16
αυτη τη φορά πρεπει να πάω
δεν εχω δικαιολογία
437.anna67
30/11/2005 at 01:38
Ιστορία
Η Λαμπαδηδρομία στην Aρχαιότητα
Η Φωτιά ήταν ιερό σύμβολο για τους ανθρώπους από τους προϊστορικούς ήδη χρόνους. Στην Αρχαία Ελλάδα ήταν το σύμβολο του θεού Ηφαίστου. Αντιπροσώπευε τη δημιουργία του κόσμου, την ανανέωση, το Φως. Στους ανθρώπους την είχε χαρίσει ο Προμηθέας, ο οποίος την είχε κλέψει από το Δία για χάρη τους.
Κάθε πόλη –κράτος είχε στο κέντρο της διαρκώς αναμμένο ένα βωμό και σε κάθε σπίτι έκαιγε η ιερή Φλόγα, αφιερωμένη στην θεά Εστία, προστάτιδα της οικογένειας. Οι Λαμπαδηδρομίες στην Αρχαία Ελλάδα ξεκίνησαν ως νυκτερινές θρησκευτικές τελετές, αλλά γρήγορα μετατράπηκαν σε ομαδικό αγώνισμα. Αρχικά οι αθλητές ήταν αποκλειστικά έφηβοι, όμως στη συνέχεια η Λαμπαδηδρομία εξελίχθηκε σε ένα από τα πλέον δημοφιλή αγωνίσματα.
Στο Πρυτανείο της αρχαίας Ολυμπίας ήταν πάντα αναμμένος ένας βωμός αφιερωμένος στην Εστία, με ιερή Φλόγα αναμμένη από τις ακτίνες του ήλιου, με τη βοήθεια ενός κοίλου κατόπτρου. Η διαδικασία ήταν απλή αλλά εντυπωσιακή: το κοίλο κάτοπτρο έχει την ικανότητα να συγκεντρώνει και να «δεσμεύει» τις ακτίνες του ήλιου σε ένα σημείο του, το οποίο ονομάζεται «εστιακό». Έτσι, η πρωθιέρεια του ναού άναβε τη Δάδα απλώς ακουμπώντας την στο εστιακό σημείο του κατόπτρου.
Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της αρχαιότητας, οι οποίοι ξεκίνησαν το 776 π.Χ., άσβεστη Φλόγα έκαιγε στο ιερό της Ολυμπίας. Στην αρχαία Αθήνα η Λαμπαδηδρομία αποτελούσε σημαντικό μέρος των εορταστικών εκδηλώσεων των Παναθηναίων, που γίνονταν κάθε 4 χρόνια προς τιμήν της θεάς Αθηνάς. Ξεκινώντας από το βωμό του Προμηθέα, κατέληγε στο βωμό της Αθηνάς στην Ακρόπολη, διανύοντας μια απόσταση 2,5 χιλιομέτρων στα χέρια 40 εφήβων από τις 10 φυλές της Αθήνας. Η Λαμπαδηδρομία εξασφάλιζε τη γρήγορη μεταφορά της ιερής Φλόγας, ώστε να διατηρήσει τη δύναμη και την αγνότητα της.
Η Αναβίωση της Λαμπαδηδρομίας
Στις 27 Ιουνίου 1912, κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Στοκχόλμης, ο Βαρόνος Πιέρ ντε Κουμπερτέν ανέφερε προφητικά:
"Και τώρα… ένας μεγάλος λαός παρέλαβε τη Δάδα… ανέλαβε να διαφυλάξει και… να αναζωπυρώσει την πολύτιμη Φλόγα της…
Και αν οι νέοι μας αφήσουν… στιγμιαία την Ολυμπιακή δάδα να πέσει από τα χέρια τους, άλλοι νέοι από την άλλη άκρη της γης, θα είναι έτοιμοι να τη σηκώσουν πάλι…
H Ολυμπιακή δάδα να ακολουθήσει την πορεία της μέσα στους αιώνες, για το καλό μιας ανθρωπότητας πιο πιστής, πιο γενναίας, πιο αγνής…"
Η Λαμπαδηδρομία ως προπομπός της γιορτής αναβίωσε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου το 1936. Από τότε η αφή της Ολυμπιακής φλόγας και η Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία, όπως τις γνωρίζουμε σήμερα, έγιναν θεσμός. Η Φλόγα, ξεκινώντας από την Ολυμπία, με πρώτο Λαμπαδηδρόμο τον νεαρό αθλητή Κωνσταντίνο Κονδύλη, ταξίδεψε για πρώτη φορά χέρι με χέρι μέχρι το Βερολίνο και οι Αγώνες ξεκίνησαν με την αφή της στο Ολυμπιακό στάδιο. Η Φλόγα στο εξής θα σηματοδοτεί και θα ταυτίζεται με την έναρξη των Αγώνων.
Στις Ολυμπιάδες που ακολούθησαν, ο θεσμός της Λαμπαδηδρομίας συνέχισε να ενισχύεται, ενσωματώνοντας χαρακτηριστικά και πολιτιστικά στοιχεία της εκάστοτε διοργανώτριας χώρας. Η επιλογή του αθλητή που ανάβει το βωμό στο Ολυμπιακό στάδιο περιέχει κάθε φορά ξεχωριστούς συμβολισμούς για τη χώρα που φιλοξενεί τους Αγώνες.
Το 1960, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης, η Φλόγα ακολούθησε μια διαδρομή «φόρο τιμής» στον Ελληνικό και το Ρωμαϊκό πολιτισμό, κάνοντας το πέρασμα Πειραιάς – Ρώμη με το πλοίο «Αμέρικο Βεσπούκι» και περνώντας από γνωστά και άγνωστα μνημεία των δύο χωρών. Η διαδρομή αυτή ήταν και η πρώτη που καλύφθηκε τηλεοπτικά.
Το 1968, στο Μεξικό, η Λαμπαδηδρομία ακολούθησε τη διαδρομή του Χριστόφορου Κολόμβου και η πρωταθλήτρια στίβου Enriqueta Basilio έγινε η πρώτη γυναίκα που άναψε τη Φλόγα στον Ολυμπιακό βωμό.
Για τους Ολυμπιακούς του Μόντρεαλ, το 1976, η Φλόγα ταξίδεψε μέσω δορυφόρου από την Αθήνα στην Οτάβα, ενώ το 1992 στη Βαρκελώνη ο Antonio Rebollo, Παραολυμπιονίκης τοξοβόλος, άναψε το βωμό με φλεγόμενο βέλος. Τέλος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σύδνεϋ το 2000, η Φλόγα ταξίδεψε κάτω από το νερό στο Great Barrier Reef, διανύοντας τη μεγαλύτερη έως τότε απόσταση στην ιστορία των Αγώνων.
http://www.athens2004.gr
709.lias
30/11/2005 at 11:53
Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΔΑΔΑ ΤΟΥ 1936
Η λαμπαδηδρομία όπως σωστά αναφέρει η anna67 καθιερώθηκε το 1936 για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου (τότε που έπαθε την πλάκα του ο Χίτλερ με τον υπεραθλητή Τζέσσε Όουενς).
Σας πληροφορώ ότι η Ολυμπιακή Διαδρομή Της Ολυμπιακής Φλόγας πέρασε και από την Κοζάνη.
Η αυθεντική δάδα του 1936 εκτείθεται στο ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ και κοσμεί τις βιτρίνες της Φιλοτελικής Εταιρείας Κοζάνης στον τρίτο όροφο της νέας πτέρυγας και είναι προσφορά του κυρίου Γεωργίου Γκορτσούλη. Πίσω από τη δάδα βρίσκεται η φωτογραφία του τελευταίου λαμπαδηδρόμου της Κοζάνης κ. Θεοδώρου Τουράνη, στην Κεντρική πλατεία, όταν ξαναπέρασε για την Ολυμπιάδα του Μονάχου (αν θυμάμαι καλά το 1972).
Αξίζει τον κόπο μία επίσκεψη για να τη δείτε.