Προβλήματα για τα Δημοτικά της Αιανής

By on 31/01/2006

Το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργείται από την υπαγωγή των Δημοτικών Σχολείων του Δήμου Αιανής στο 4ο Γραφείο Εκπαίδευσης των Σερβίων αναδεικνύει με ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Γιάννης Βλατής.
Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, ενώ είναι πολύ σωστή η επανίδρυση του Γραφείου στην πόλη των Σερβίων, εντούτοις φαίνεται πως δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι πολύ μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις που χωρίζουν τα Δημοτικά Σχολεία της Αιανής από τα Σέρβια, με συνέπεια να δημιουργούνται πλείστα προβλήματα τόσο για τους κατοίκους, όσο και για τους δασκάλους που υπηρετούν εκεί.
18-1-2006

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς: Την Υπουργό Παιδείας κα. Μαριέττα Γιαννάκου
Τον Υφυπουργό Παιδείας κ. Γεώργιο Καλό

Με απόφαση του υφυπουργού Παιδείας κ. Καλού (138721/Δ4 – ΦΕΚ 1807Β’/ 22-12-2005), καθορίσθηκε πολύ σωστά ως έδρα του 4ου Γραφείου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης η πόλη των Σερβίων, όμως δημιουργήθηκε και ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα σε ό,τι αφορά την υπαγωγή σε αυτό των Δημοτικών Σχολείων του Δήμου Αιανής.
Η γεωγραφική μορφολογία της περιοχής τοποθετεί τον Δήμο Αιανής εγγύτερα στην πόλη της Κοζάνης. Συγκεκριμένα η έδρα του Δήμου Αιανής απέχει από την Κοζάνη 18 χιλιόμετρα ενώ από την πόλη των Σερβίων 25, συνεπώς όλες οι λειτουργίες του συνόλου των υπηρεσιών και των κατοίκων του Δήμου Αιανής είναι προσανατολισμένες προς την πόλη της Κοζάνης.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση του Δημοτικού Σχολείου του Δημοτικού Διαμερίσματος Αγίας Παρασκευής, που παρότι απέχει μόλις 10 χιλιόμετρα από την πόλη της Κοζάνης, εντούτοις αυτή τη στιγμή περιέρχεται στην ευθύνη του 4ου γραφείου Σερβίων από το οποίο απέχει απόσταση 40 χιλιομέτρων. Κατά συνέπεια απαιτείται ουσιαστικά τουλάχιστον μία εργάσιμη ημέρα για τυχόν επίσκεψη και διευθέτηση υπηρεσιακών αναγκών.
Εξαιτίας αυτής της ακατανόητης απόφασης, έχει δημιουργηθεί πάρα πολύ μεγάλη αναταραχή σε όλα τα Δημοτικά Σχολεία της περιοχής, ενώ υπάρχει και ανάλογη επιστολή διαμαρτυρίας του Δημοτικού Σχολείου Αιανής.
Όσοι γνωρίζουμε τη γεωγραφία και τη μορφολογία της περιοχής, αντιλαμβανόμαστε πολύ εύκολα ότι μόνο προβλήματα πρόκειται να δημιουργηθούν.

Μετά τα παραπάνω ερωτάται η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας:
1. Λήφθηκαν υπόψη τα γεωγραφικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά για την κατανομή των Δημοτικών Σχολείων των Δήμων στις περιοχές ευθύνης των Γραφείων;
2. Προτίθεται να επανεξετάσει την ένταξη των Δημοτικών Σχολείων του Δήμου Αιανής από την αρμοδιότητα του 4ου Γραφείου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην αρμοδιότητα της Διεύθυνσης ή του 1ου Γραφείου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης;

Ο Ερωτών Βουλευτής
Ιωάννης Ν. Βλατής

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: