Παράνομο ορυχείο της ΔΕΗ

By on 17/02/2006

Συνεχίζουν τον αγώνα οι κάτοικοι της Μαυροπηγής µέχρι να σταµατήσουν τη λειτουργία

Με ένα νέο όπλο στα χέρια τους συνεχίζουν τον αγώνα τους κατά της ΔΕΗ οι κάτοικοι της Μαυροπηγής, που είναι το ψήφισμα που εξέδωσε πριν λίγες μέρες ο Δικηγορικός Σύλλογος Κοζάνης, το οποίο υποδέχθηκαν με μεγάλη χαρά, καθώς σ’ αυτό ο Δικηγορικός Σύλλογος όχι μόνο επισημαίνει αλλά καταγγέλλει την καταστρατήγηση και παραβίαση εκ μέρους της ΔΕΗ αρχών και αξιών που προστατεύονται από το Σύνταγμα της χώρας, αλλά παίρνει θέση στο θέμα της διάνοιξης του ορυχείου Μαυροπηγής, δηλώνοντας ρητά και κατηγορηματικά ότι η ΔΕΗ λειτουργεί αυθαίρετα και παράνομα το ορυχείο, καταστρατηγώντας δικαστικές αποφάσεις και χωρίς να διαθέτει την απαιτούμενη από το νόμο έγκριση των περιβαλλοντικών όρων.

Και μιλάμε για συνέχιση του αγώνα τους, διότι, όπως μας ενημέρωσε ένας από τους εκπροσώπους της Επιτροπής Αγώνα των κατοίκων, ο κ. Αναστάσιος Εμμανουήλ, παρά το γεγονός ότι το διοικητικό Πρωτοδικείο Κοζάνης που εξέτασε στις 12 Ιανουαρίου ’06 την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχαν καταθέσει το περασμένο καλοκαίρι οι κάτοικοι την απέρριψε, με το αιτιολογικό ότι δεν συντρέχει κάποιος έκτακτος λόγος αλλά και επειδή φάνηκε να συμμερίζεται την άποψη της ΔΕΗ, ότι δηλαδή η συνέχιση της λειτουργίας του ορυχείου ειναι θέμα εθνικού συμφέροντος της χώρας, οι κάτοικοι προσανατολίζονται σε νέα προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) αμέσως μόλις εγκριθούν οι νέοι περιβαλλοντικοί όροι που επεξεργάστηκε η ΔΕΗ, (πράγμα που είναι ζήτημα ημερών), αφού οι προηγούμενοι απορρίφθηκαν από το ΣτΕ.

Ο κ. Εμμανουήλ εξέφρασε εκ μέρους των συγχωριανών του ευχαριστίες προς τον Δικηγορικό Σύλλογο για το ψήφισμα αυτό, που όχι μόνο καταδικάζει την παράνομη λειτουργία του νέου ορυχείου της ΔΕΗ αλλά συντάσσεται και με τον «δίκαιο» όπως τον χαρακτηρίζει αγώνα τους, ψήφισμα το οποίο οι κάτοικοι θα επιδιώξουν να αξιοποίησουν στο έπακρο, όπως άλλωστε και την τεχνική έκθεση του ΤΕΕ για τους νέους περιβαλλοντικούς όρους του ορυχείου. Παράλληλα όμως δεν δίστασε να αφήσει αιχμές για την διστακτικότητα των τοπικών δικαστηρίων, τα οποία μη τολμώντας να αντιταχθούν στα συμφέροντα της ΔΕΗ «αλληλοαναιρούνται» με το πρόσχημα του εθνικού συμφέροντος. Μόνο που όπως καταγγέλλει ο κ. Εμμανουήλ πρόκειται για πρόσχημα και μόνο, καθώς αυτό που επικαλείται η ΔΕΗ για εθνικό συμφέρον δεν είναι παρά η συγκάλυψη των προσωπικών φιλοδοξιών για καριέρα των στελεχών της ΔΕΗ, τα οποία αδιαφορούν αν τα προσωπικά τους συμφέροντα έρχονται σε ρήξη με τα συμφέροντα ενός ολόκληρου οικισμού που πλήττεται από τις δραστηριότητες της ΔΕΗ ή καταπατούν κάθε έννοια δικαίου.

Ο κ. Εμμανουήλ υπενθυμίζει την απόφαση μεγάλης μερίδας των κατοίκων της Μαυροπηγής εκτός από το ΣτΕ να προσφύγουν παράλληλα και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αμέσως μόλις εγκριθούν οι νέοι περιβαλλοντικοί όροι. Σημειώνει ωστόσο, ότι σ’ αυτό τον αγώνα οι κάτοικοι δεν σκοπεύουν να πάνε μόνοι τους αλλά να συμμετέχουν στους προσφεύγοντες και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης και ο δήμος Πτολεμαϊδας, με βάση τις αποφάσεις τους για τους νέους περιβαλλοντικούς όρους, καθώς και τα δύο αυτά όργανα αποφάνθηκαν ότι συναινούν με την διάνοιξη του ορυχείου με την προϋπόθεση ότι οι περιβαλλοντικοί όροι περιλαμβάνουν και μέριμνα για τους κατοίκους. Μόνο που όσοι μελέτησαν τη νέα μελέτη περιβαλλοντικών όρων που ετοίμασε η ΔΕΗ, όπως για παράδειγμα το ΤΕΕ, δηλώνουν ότι ούτε σε αυτούς τους περιβαλλοντικούς όρους περιλαμβάνεται θέμα μετεγκατάστασης του οικισμού, ενώ παράλληλα το ΤΕΕ έχει αποφανθεί ότι είναι τόσες πολλές οι ελλείψεις της μελέτης αυτής που δεν επιδέχεται διόρθωση.

Είναι γνωστό άλλωστε ότι στους προηγούμενους περιβαλλοντικούς όρους η ΔΕΗ ισχυριζόταν ότι δεν έθετε θέμα μετεγκατάστασης επειδή δεν γνώριζε δήθεν εάν υπάρχει κοίτασμα λιγνίτη κάτω από τον οικισμό της Μαυροπηγής. Μόνο που οι μαυροπηγιώτες και όχι μόνο γνωρίζουν ότι το όνομα του χωριού αυτό ακριβώς δηλώνει, μαύρη πηγή, όπως άλλωστε το ίδιο δήλωνε και το όνομα που έφερε το χωριό επί τουρκοκρατίας «Καραμπουρνάρ», πράγμα που υποδηλώνει ότι γνώριζαν ανέκαθεν ότι κάτω από τα σπλάχνα του χωριού υπήρχε κάποιο μαύρο κοίτασμα, εν προκειμένω λιγνίτης.

Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ
www.e-ptolemeos.gr

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: