Ο τουρισμός αλλάζει μέσα από τα smartphones

By on 28/11/2016
​Οι ψηφιακές τεχνολογίες έχουν αρχίσει να αποτελούν κλειδί για τον χώρο του τουρισμού δημιουργώντας πρακτικά ένα νέο τοπίο για τις επιχειρήσεις του κλάδου. Πλέον, η παρουσία ενός ξενοδοχείου στο Διαδίκτυο επηρέαζει άμεσα τις κρατήσεις, όπως και οι κριτικές που κάνουν οι επισκέπτες στις διάφορες διαδικτυακές πλατφόρμες. Ταυτόχρονα, νέες έννοιες όπως είναι η τεχνητή νοημοσύνη και τα chatbots έχουν αρχίσει να απασχολούν τον κλάδο, όπως φάνηκε και κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Digi.travel ΕΜΕΑ 2016, το οποίο πραγματοποιήθηκε πρόσφατα.
 
Ο ρόλος των smartphones και των φορητών συσκευών έχει πλέον ενισχυθεί σημαντικά και αυτό πρέπει πλέον να το λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη τους οι τουριστικές επιχειρήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι όπως ανέφερε η Άννα Ρούφο, στέλεχος του TripAdvisor, του μεγαλύτερου ταξιδιωτικού site παγκοσμίως, η μισή κίνηση πραγματοποιείται πλέον μέσα από smartphones και tablets.
 
 
TripAdvisor
 
Επίσης, σύμφωνα με την κα Ρούφο, οι αναζητήσεις για την Ελλάδα παρουσιάζουν συνεχή άνοδο και είναι χαρακτηριστικό ότι η αύξηση για τους 10 πρώτους μήνες του 2016 ήταν της τάξεως του 13% με αγορές όπως η Γερμανία, η Σερβία και το Ισραήλ να παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη αύξηση. Σημειωτέον πως η σημασία του TripAdvisor είναι τέτοια που στη δική του ομιλία ο Δημήτρης Κούτουλας επεσήμανε ότι τα ξενοδοχεία χρειάζεται να ακολουθούν μία συγκεκριμένη μεθοδολογία με εκπαίδευση του προσωπικού προκειμένου να περιορίσουν τα άσχημα reviews στη συγκεκριμένη πλατφόρμα.Αντίστοιχη άνοδο εντοπίζεται και στα στοιχεία της Google, όπως επεσήμανε ο Δημήτρης Κόσσυφας από τη Google, σύμφωνα με τον οποίο, η αύξηση το 2016 κινείται κοντά σε διψήφια ποσοστά, ενώ το πλέον ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως το 39% των αναζητήσεων γίνεται μέσα από smartphones και tablets. Επιπλέον, υπάρχει μία αύξηση 10% στο αριθμό των αναζητήσεων μέσω φορητών συσκευών που «μετατρέπονται» σε κρατήσεις.
 
 
Chatbots
 
Η τεχνολογία πάντως αλλάζει δραστικά τα δεδομένα στο χώρο του τουρισμού με τρόπους που δεν γνωρίζαμε μέχρι τώρα. Ένα παράδειγμα, είναι τα chatbots στα οποία αναφέρθηκε o Μουράτ Οζκόκ από τη Skyscanner και τα οποία επιτρέπουν την αυτοματοποίηση της εξυπηρέτησης των πελατών, όντας μία τάση που θα μας απασχολήσει ιδιαίτερα τα επόμενα χρόνια. Τα chatbots είναι πρακτικά εφαρμογές στο Facebook Messenger ή άλλες δημοφιλείς πλατφόρμες άμεσης επικοινωνίας, όπου ο πελάτης κάνει μία ερώτηση και παίρνει αυτόματα απάντηση.
 
 
Νέα Ελληνικά Startups
 
Σημαντικό ρόλο έχουν πλέον και οι δυνατότητες που έχουν στη διάθεση τους οι επιχειρήσεις που επηρεάζονται άμεσα από τον κλάδο του τουρισμού, αφού υπάρχουν εξαιρετικά νέα παραδείγματα από την εγχώρια startup σκηνή που προσπαθούν να συνδέσουν την αυξημένη τουριστική κίνηση με πολλούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, όπως το εμπόριο, η εστίαση και γενικότερα οι υπηρεσίες.
 
Τα σχετικά παραδείγματα είναι πλέον ουκ ολίγα, όπως η εφαρμογή FindUP, η οποία δίνει τη δυνατότητα σε μία επιχείρηση που δεν σχετίζεται άμεσα με τον κλάδο του τουρισμού να προωθήσει τις υπηρεσίες ή τα προϊόντα της στους ξένους επισκέπτες μίας περιοχής. 
 
Το FindUP – το οποίο είναι προϊόν καινοτομίας της Θερμοκοιτίδας Επιχειρηματικότητας του ΕΒΕΑ, ΘΕΑ, και παρουσιάστηκε επίσημα για πρώτη φορά στο πλαίσιο του διεθνούς event StartUP Safari πριν λίγες μέρες στην Αθήνα λαμβάνοντας εξαιρετικές κριτικές – είναι η 1η ελληνική μηχανή αναζήτησης για προϊόντα και υπηρεσίες, και προσφέρει αναζητήσεις σε 14 διαφορετικές γλώσσες. Με αυτόν τον τρόπο η πλειοψηφία των τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα μπορούν να έχουν δωρεάν ποιοτική και αξιόπιστη πληροφόρηση για υπηρεσίες και προϊόντα ανάμεσα από 500+ διαφορετικές κατηγορίες για την περιοχή που βρίσκονται, κατευθείαν στην γλώσσα τους.
 
Το πλεονέκτημα, της νέας εφαρμογής FindUP είναι ότι συνδέει απευθείας χιλιάδες (περισσότερες από 50.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες είναι αυτή τη στιγμή ορατές στις αναζητήσεις του FindUPμικρές και μεσαίες επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα απευθείας με ξένους επισκέπτες της περιοχής τους στην γλώσσα τους, αυξάνοντας κατ’αυτόν τον τρόπο το μερίδιο τους από την μεγάλη πίτα των περίπου 15δις ευρώ του τουρισμού κάθε χρόνο. 
 
Η εφαρμογή FindUP είναι δωρεάν και διατίθεται μέσω του Google Play για χρήστες Android, ενώ το Δεκέμβριο θα διατεθεί και για χρήστες iOS και Windows Phone. Υπάρχει όμως και πρόβλεψη για τους μη χρήστες smartophones ή tablet, μιας και το FindUP είναι εύκολα προσβάσιμο και μέσω του site findup.gr.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

%d bloggers like this: